Ukrajinski telefonski klic

Demokrati so z ukrajinskim asom v rokavu sprožili postopek odstavitve predsednika Trumpa

G.G./STA
24. 9. 2019, 22.07
Posodobljeno: 24. 9. 2019, 23.23
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je spet sredi škandala. Demokrati so tokrat odredili začetek kongresnih preiskav za odstavitev predsednika ZDA.

Reuters
Tokrat je Trump v resnih škripcih.

Trump je priznal, da je julija po telefonu govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim o korupciji v Ukrajini, vendar zanika, da je zadržal pomoč Ukrajini, dokler v tej državi ne bodo sprožili preiskave sina nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna. Hunter Biden je bil v odboru direktorjev ukrajinskega podjetja, ko je bil Joseph Biden podpredsednik ZDA.

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je javno priznal, da ga je Bela hiša poslala v Ukrajino, kjer naj bi preiskal ravnanje Hunterja Bidna ter zahteval preiskavo. Washington Post in Associated Press, sklicujoč se na neimenovane vire, poročata, da je Trump zadržal skoraj 400 milijonov dolarjev pomoči Ukrajini pred telefonskim pogovorom z Zelenskim.

Pomoč je bila sicer kasneje sproščena, vendar po velikih pritiskih na Trumpa s strani kongresnih republikancev. Škandal je izbruhnil zaradi prijave ameriškega obveščevalca, da je v prepisu telefonskega pogovora med Trumpom in Zelenskim zasledil nekaj, kar ogroža nacionalno varnost, in je zadevo prijavil. Generalni inšpektor obveščevalne skupnosti je prijavo označil za kredibilno in jo je želel posredovati kongresu, vendar so mu to onemogočili "od zgoraj", kar je v nasprotju z zakonodajo o žvižgačih.

Trump še naprej zavrača objavo prepisa pogovora, obenem pa skupaj s svojimi medijskimi podporniki ustvarja škandal v zvezi z domnevno korupcijo Hunterja Bidna, čeprav zanjo še ni postregel z dokazi.

Ukrajinski telefonski klic daje demokratom nove možnosti

Kongresni demokrati doslej še niso sprožili t.i. impeachmenta, ker so vedeli, da bo republikanska senatna večina Trumpa oprostila krivde, kar bi mu lahko potem pomagalo na volitvah novembra 2020. Za impeachment tudi niso bili vsi kongresni demokrati, predvsem ne tisti iz zmernih okrožij, kjer ni prave volje med volivci za to.

Ukrajinski telefonski klic to sedaj spreminja. Washington Post objavlja prispevek skupine zmernih demokratskih kongresnikov. "Te navedbe so presunljive glede grožnje nacionalni varnosti in korupcije. Do tega sklepa nismo prišli zlahka. Gre za grožnje vsemu, kar smo prisegli, da bomo branili. Moramo ohraniti nadzor in ravnovesje oblasti, kot so si zamislili ustanovitelji ZDA in obnoviti zaupanje ljudi v vlado," so zapisali.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je doslej čakala, da se javno mnenje premakne v prid impeachmentu. V nedeljo pa je dejala, da bo vlada vstopila v novo poglavje nezakonitosti, ki zahteva novo stopnjo preiskave, če Trump kongresu ne posreduje prepisa telefonskega pogovora. Danes pa se je po posvetovenju z demokratskimi politiki odločila, da bodo sprožili postopek odstavitve.