KRALJEVI DVOR

Bodoča kraljica se od svojih otrok noče ločiti niti za hip

Sonči Nered-Čebešek
20. 9. 2018, 07.20
Deli članek:

Švedski dvor je med najbolj priljubljenimi na svetu, zdaj pa tudi v velikem pričakovanju novosti.

Profimedia
Princesi Victoria in Estelle ter princ Oscar.

Aktualni kralj Carl Gustav (72) in kraljica Silvia (75) sicer veljata za očeta in mamo naroda in nikoli nista bila na udaru kakršnekoli negativne kritike s strani svojega ljudstva. A odobravanje, da se na dvoru pripravljajo na predajo prestola najstarejši kraljevi hčerki, princesi Victorii (41), je med Švedi velikansko.

Upokojitev

Tako Victoria kot njena mlajša brat in sestra, princ Carl Philip in princesa Madeleine, so bili z vestnim opravljanjem dolžnosti, ki jim pripadajo iz plemiškega naslova, s prostočasnimi aktivnostmi, ki so na njihovo željo vključevale tudi dobrodelnost, in z vrhunsko izobrazbo, ki so jo vsi dosegli, ves čas velik ponos staršev in naroda. Vsi trije so tudi že poročeni in imajo po dva naslednika, Madeleine pa celo tri. Švedsko krono bi si tako lahko nadel prav vsak od njih, Victorii ta čast in dolžnost pripada le zato, ker je najstarejša – kot bodoča kraljica je imela tudi od najbolj rosnih let več šolanja za najvišji položaj kot njena brat in sestra.

Profimedia
Princesa Victoria s sinom.

Čeprav sta kralj Carl Gustav in kraljica Silvia kljub visoki starosti še čila, sta letos spomladi jasno namignila, da se bosta počasi upokojila in naziv kraljice podelila svoji prvorojenki. Njen soprog Daniel (44), ki si je s priženitvijo na dvor leta 2010 pridobil naziva princ in vojvoda Västergötlandski, pa bo, kot je navada na evropskih dvorih, ostal pri teh dveh naslovih. Odkar so z dvora to novico sporočili, Victoria in Daniel naredita prav vse, da čim več časa preživita s svojima otrokoma, princeso Estelle (6) in princem Oscarjem (2). To poletje so bili skupaj prav vsak dan, kako Victoria obožuje svoja otroka, pa pričajo tudi posnetki iz Stockholmskega parka, ki so nastali pred nekaj dnevi.