Zabava

Zgončeve skladba je na festivalu slavila

P.R.
11. 9. 2018, 21.40
Deli članek:

Skladba o treh generacijah moških in kitari, ki si jo predajajo iz roda v rod, je osvojila najvišjo nagrado grand prix po glasovih občinstva in žirije.

Mirjana Lemac
Zmagovalna skladba.

Skladba Marjana Zgonca Tri gitare je bila razglašena za zmagovalno skladbo letošnjega 25. festivala Melodije hrvatskog juga Opužen 2018. Skladba je v močni konkurenci 27 tekmovalnih in več znanih imen osvojila najvišjo nagrado grand prix po glasovih občinstva in žirije.

Mirjana Lemac
Utrinek z odra.

Skladba govori o treh generacijah moških v eni družini (sin - oče - stari oče), ki iz roda v rod prenašajo tudi pesem s kitaro. Za glasbo je poskrbel Dušan Zore glasba, za besedilo Roman Turnšek, za aranžma skladbe pa Želimir Škarpona in Dalibor Musap. Kot Tri tenora so jo zapeli Marjan Zgonc, Branko Medak in Zoran Bebić Beba.

Mirjana Lemac
Župan Opužena je predal veliko nagrad.

In kaj je o skladbi in njenem nastajanju povedal Marjan Zgonc? "Pesem je nastala po zamisli novinarja Romana Turnška, da je zaživela, pa je malce trajalo. Skladba govori o moških treh generacij neke družine, ki jih veže kitara in glasba, ki se prenaša iz roda v rod. Treba je bilo najti pevce, kar pa ni bilo lahko. Ujeti so se morali namreč glasovno, poleg tega pa tudi v resnici in vizualno biti treh različnih generacij, kar je poanta pesmi. Na tem festivalu sem že dvakrat sodeloval, enkrat sem prejel nagrado strokovne žirije za skladbo Pod ovim nebom, drugič pa za najboljši duet z Marino Tomašević za Dalmacijo ti si ljubav. Za pomoč pri iskanju ostalih dveh pevcev za vlogi očeta in vnuka sem se obrnil tudi na znanega producenta Želimirja Škarpono. Ko je bila pesem posneta, je na vse sodelujoče naredila zelo dober vtis, prav tako pa tudi na poslušalce radia Split. Zato smo verjeli, da bo visoko uvrščena. Da pa bo med konkurenco, kot so klapa Maslina, klapa Cambi in drugi, prejela prvo nagrado Grand prix, pa je preseglo tudi naša pričakovanja," je zadovoljen Zgonc.

Mirjana Lemac
Od leve proti desni Želimir Škarpona, Zoran Bebić, Marjan Zgonc, Branko Medak in Dalibor Musap.

Škarpona je poudaril, da je bila na festivalu res velika konkurenca, saj je tekmovalo kar 27 skladb, ki dihajo v dalmatinsko mediteranski zvrsti, nastopili pa so najboljši izvajalci. "Naša skladba je po glasovih tako žirije kot občinstva dobila največ glasov in bila okronana z najvišjo nagrado. Posebej bi želel izpostaviti, da je občinstvo že med nastopom Treh tenorjev navdušenje pokazalo z aplavzi, zato ne čudi, da je pesem dominirala po glasovih publike. Šestčlanska strokovna komisija je posebej izpostavila tudi izvedbo lirskih tenorjev, ki so pričarali zgodbo treh družinskih generacij, ki iz roda v rod s kitaro negujejo in prenašajo glasbo."

Zore pa je zelo počaščen, da je skladba tako močno segla v srca poslušalcev in Dalmatincev, da je prejela najvišjo možno nagrado. "Verjamem, da bo všeč tudi našim poslušalcem, ki imajo radi dalmatinski melos. Kot avtor se počutim zelo pomirjeno in optimistično, ker je ta nagrada prinesla potrditev, da je pravi ljudski okus še kako živ in prisoten, žal pa ga želijo nekateri medijski uredniki zaradi lastnih kompleksov in čudnih frustracij nasilno uničiti. Zavedati se moramo, da je pravica do glasbe raznovrstna in pluralnost v medijih bi morala biti temelj pravice vsakega poslušalca," je prepričan Zore.  

"Vsi festivali so pomembni za kateregakoli izvajalca, ki nastopa na njih. Zame osebno ima festival v Opuženu še poseben pomen, ker sem prav na njem postal prepoznan kot resen pevec. To je eden najboljših hrvaških festivalov, o čemer priča tudi to, da je letos že 25. Na njem nastopajo najboljši glasbeniki, tako da je osvojitev Grand prixa posebna čast. Posebno zadovoljstvo zame je bilo vsekakor, da sem pel z vrhunskima pevcema in tudi prijateljema Zoranom in Marjanom. Absolutna zahvala in pohvala avtorjem in upam tudi na sodelovanje v prihodnje pri že načrtovanih projektih. Zelo pa se veselim tudi priložnosti predstaviti se slovenski publiki tudi pri vas, v Sloveniji, ne le slovenskim obiskovalcem v Dalmaciji," pa je povedal Branko Medak. 

Mirjana Lemac
Utrinek z odra.