Sporno

Karleuša pred policijo pobegnila v Turčijo

U.K. / Novice Svet24
31. 3. 2018, 19.41
Posodobljeno: 31. 3. 2018, 19.44
Deli članek:

Srbska policija je začela zasliševati nasprotnike cepljenja. Med njimi je kar nekaj srbskih slavnih oseb, ki se očitno ne zavedajo posledic svojih dejanj.

Profimedia
Policija je za zdaj zaslišala 43 oseb iz Facebook društva proti cepljenju, katerega članica je tudi Jelena Karleuša.

Tako srbski mediji poročajo, da je policija želela zaslišati pevko Jeleno Karleuša zaradi izjav na twitterju. Karleuša je vneta nasprotnica cepljenja, čeprav je sama prejela vsa cepiva in je zaradi tega varna pred smrtonosnimi boleznimi. Vse več staršev raje verjame raznim spletnim gurujem in znanim osebnostim, ki nimajo niti najmanjše izobrazbe, kar zadeva znanost in/ali medicino. In posledice so že vidne. Izbruhi ošpic so že zahtevali življenja, in ne le med otroki, ki jih starši niso želeli cepiti, ampak tudi med tistimi, ki zaradi alergičnih reakcij ne smejo biti cepljeni.

Če število cepljenih oseb pade pod določeno mejo, so ogroženi tudi tisti, ki iz zdravstvenih razlogov ne smejo biti cepljeni.

Pozivi proti cepljenju

Proti meni se je začela gonja, ker sem za svobodo izbiranja, kar zadeva cepljenje,« je zapisala Jelena na twitterju. »Starši, borite se za pravico izbiranja. Zaradi vašega otroka. Naj ponovim: nikakršne epidemije ošpic ni. Noben inštitut je ni razglasil. Ošpice niso smrtonosne, dobijo pa jih lahko tudi cepljeni otroci. Cepivo pa je lahko potencialno nevarno.« Podobne izjave so dali tudi drugi zvezdniki v Srbiji in drugod po svetu. No, treba je dodati, da ogromno zvezdnikov seveda podpira cepljenje. In izjave Karleuše, za katero smo prepričani, da nima medicinskega doktorata, so pravzaprav nevarne. Ocene zdravstvene organizacije so, da cepivo proti ošpicam prepreči več milijonov smrti na leto, zaradi njih pa še zmeraj umre več tisoč otrok.

Srbska pevka Jelena Karleuša: Ošpice niso smrtonosne, dobijo pa jih lahko tudi cepljeni otroci. Cepivo pa je lahko potencialno nevarno.

Tožba staršev

Prav zaradi takšnih in podobnih izjav je skupina staršev pevko in še nekaj drugih antivakcionistov tožila. Obtožujejo jih, da povzročajo paniko glede cepiv in ogrožajo življenja otrok. Policija je tako včeraj želela zaslišati pevko, a je ta pobegnila v Turčijo. Njen tiskovni predstavnik je povedal, da je odšla v Turčijo k svojemu možu, a so jo novinarji hitro ujeli na laži, saj je njen mož, nogometaš Duško Tošić, trenutno v Italiji.