Odhaja na tuje

Princesa obdobje negotovosti pustila za seboj

S.N.Č. / Novice Svet24
26. 3. 2018, 20.30
Deli članek:

Študij in fakulteto si je izbrala sama.

Profimedia
Ko bo Elisabeth nasledila prestol, bo postala prva belgijska kraljica, ki ni le kraljeva žena.

Belgijska princesa Elisabeth se kot prva v vrsti za prestol že pripravlja na svojo bodočo vlogo kraljice. Pri komaj 16 letih odhaja študirat v tujino, na fakulteto Atlantic v angleškem Walesu.

Izbira kraja in ustanove je menda njena želja, a verjetno ni povsem naključna. Na Atlanticu je namreč študiral tudi njihov dober družinski prijatelj nizozemski kralj Willem-Alexander.

Belgijski kralj je v Welesu diplomiral iz mednarodnih odnosov in humanistike, prav to smer pa je izbrala tudi Elisabeth.

Profimedia
Princesa Elisabeth je najstarejša od štirih otrok kraljice Mathilde in kralja Philippeja; ima še sestro princeso Eleonore (10) ter brata princa Emmanuela (12) in Gabriela (14).

Strogo

Kljub njenemu visokemu stanu pa ji ni bilo prav nič prihranjeno pri strogih vpisnih pogojih. Da se bo lahko priključila okoli 350 študentom, ki prihajajo na Atlantic študirat kar iz 90 držav, je morala opraviti veliko preizkusov znanja, ki so vključevali tako pisne eseje kot praktične projekte. Kot odlična učenka kolidža Sint-Jan Berchmans v Bruslju menda z zahtevanim ni imela niti najmanjše težave. Z novim šolskim letom se bo iz kraljevega dvorca princesa tako preselila v internat, ki je v prostorih starega samostana in kjer je mesto zanje že rezervirano.

Novica, da mladenka in bodoča kraljica s polnim imenom Elisabeth Theresia Maria Helena, vojvodinja Brabantska, odhaja v tujino, pa ni razveselile le zaradi izvrstnih ocen njene inteligence, temveč tudi zato, ker je imela do nedavnega kar nekaj težav s svojo samopodobo. Imela je kakih deset kilogramov več, kot jih ima trenutno, ob vsakem nasmešku pa je je iz ust poblisknila kovina njenega zobnega aparata.

A mlada dama je obdobje negotovosti očitno pustila za seboj in se samozavestno podaja v svet.