Zahtevna delodajalka

Osebje beži iz kraljevih dvorcev

S.N.Č.
26. 10. 2017, 07.30
Deli članek:

Britanski dvor preživlja hude čase, saj ne dobi več osebja, ki bi jim streglo. To se je potrdilo tudi pred dnevi, ko se že na drugi razpis za glavnega kuharja princa Charlesa in Camille ni prijavil nihče.

Profimedia
Je kraljica res tako zahtevna delodajalka, da je od nje najbolje kar zbežati?

Čeprav najbolj znana kraljevska družina na svetu – britanski Windsorji  navzven deluje popolno, za zaprtimi vrati stvari niso tako idealne.

V javnost so namreč pricurljale informacije, da osebje svojo delodajalko kraljico Elizabeto počasi, a vztrajno zapušča zaradi slabih in prezahtevnih delovnih razmer.

»Ne glede na vrsto službe je treba biti na dvoru kraljici na voljo ves dan in še ponoči, pogosto je treba delati preko urnika, ki je dogovorjen v pogodbi – a mi nadur nikoli niso plačali,« je povedal eden od nekdanjih zaposlenih, ki je dvor lani zapustil samovoljno, in dodal, da je imel samo dve možnosti: da vztraja v službi njenega visočanstva in za to žrtvuje družino ali pa da odpoved in ima končno čas za ženo in tri otroke.

Grmada del

Isti vir je razkril, da je poleg njega lani dalo odpoved več kot deset ljudi. Od tega kar sedem izvrstnih kuharjev in nekateri člani osebja; nekaj od teh uslužbencev je bilo na dvoru zaposlenih več kot deset let in jih bo zaradi dolgoletnih izkušenj težko nadomestiti.

Zaposlenim veliko težav povzroča tudi stalna selitev iz ene palače v drugo. »Če je bilo treba iz Londona na Škotsko za več dni, smo to izvedeli šele tik pred zdajci in si svojega zasebnega življenja nikoli nismo mogli organizirati. Dobili smo sicer dnevnice, a tako nizke, da so že smešne,« je še povedal vir, ki je sicer razkril tudi najbolj bizarno delo, ki ga je moral opravljati v palači. Ko je zbolel uradni vodič za turiste v Buckinghamski palači, je moral kar on za ves teden prevzeti njegovo delo, medtem ko se je tekoče delo, zaradi katerega je pravzaprav  bil v službi njenega visočanstva, kopičilo in ga je moral opraviti pozneje.

V palači vre

Ko je lani kljub petnajstletni brezpogojni pripadnosti kraljici odpoved dal njen osebni tajnik, je preostalo osebje zagrozilo s stavko, češ da zahteva boljše delovne razmere in boljše plačilo, a jim niso ugodili ne pri enem ne pri drugem. »Počasi bomo vsi odšli, saj slabših delovnih mest, kot so v palači, ni,« je dodal vir.

Na pisanje medija, ki je objavil razkritja bivšega zaposlenega, se je odzval tudi dvor, češ da se število osebja v zadnjih nekaj letih ni prav nič spremenilo ter da nezadovoljstva med zaposlenimi ne zaznavajo in do njih ni prišla nobena pripomba.