Festival narodno-zabavne glasbe

Ptujski festival v znamenju Prleškega kvinteta in Mladih Pomurcev

N.Š.
2. 9. 2017, 11.30
Posodobljeno: 2. 9. 2017, 11.36
Deli članek:

Na turnirskem prostoru ptujskega gradu je sinoči potekal 48.festival narodno-zabavne glasbe, ki ga je ob pomoči družbe Geržina Videoton organizirala družba Radio Tednik Ptuj.

Črtomir Goznik
Zmagovalci festivala Mladi Pomurci in Prleški kvintet

Nastopilo je deset ansamblov, ki so si vstopnico za nastop priborili na izboru, ki je bil maja na Ptuju, vsak pa je predstavil po dve skladbi. Komisija za besedila, ki so jo sestavljali Jože Šmigoc, Liljana Klemenčič in Franci Smrekar, je za najboljše izbrala besedilo skladbe Teče, teče čas avtorja Igorja Pirkoviča, skladbo je izvajal Prleški kvintet.

Črtomir Goznik
Kljub hladnemu večeru so obiskovalci prizorišče napolnili do zadnjega kotička.

Strokovno komisijo, ki je ocenjevala glasbeno izvedbo, so sestavljali Urška Čop Šmajgert, Fredi Simonič, Tomaž Tozon in Simon Golobič. Korenovo plaketo za najboljšo vokalno izvedbo je prejela pevka Prleškega kvinteta Zdenka Šafarič, Prleški kvintet je postal tudi dobitnik kipca Orfeja kot najboljši ansambel med kvintetovskimi zasedbami. Med drugimi zasedbami so kipec Orfeja osvojili Mladi Pomurci, ki so prepričali tudi občinstvo na prireditvi. Največ glasov publike je namreč prejela njihova skladba Mladost se ne ponovi, avtorjev Bojana Lugariča, Vere Šolinc in Davida Duha. Na prireditvi so organizatorji posebno zahvalo izročili dolgoletnemu članu strokovne komisije in izjemnemu glasbenemu ustvarjalcu Tomažu Tozonu.

Črtomir Goznik
Voditeljski par Natalija Škrlec in Marjan Nahberger, oba priljubljena voditelja Radia Ptuj. Najstarejši festival slovenske narodno-zabavne glasbe sta skupaj vodila že sedemkrat.

Festival narodno-zabavne glasbe sta povezovala voditelja Radia Ptuj Natalija Škrlec in Marjan Nahberger.

Črtomir Goznik
Direktor družbe Radio Tednik Ptuj Drago Slameršak (levo) je izročil posebno zahvalo dolgoletnemu sodelavcu festivala in priznanemu glasbenemu ustvarjalcu Tomažu Tozonu.

V četrtek, na predvečer 48. festivala NZG Ptuj 2017, je na turnirskem prostoru ptujskega gradu v organizaciji družbe Radio Tednik Ptuj potekala prireditev Odštevamo do abrahama, večer spominov. Nastopili so nagrajeni ansambli iz obdobja tretjega desetletja festivala, večinoma v pomlajenih zasedbah. Gledalce je najbolj prepričala pesem ansambla Štajerski baroni Po haloških gričih, s katero so slavili tudi na 29. ptujskem festivalu narodno-zabavne glasbe. Plaketo jim je tokrat izročil ptujski župan Miran Senčar.

Črtomir Goznik
Festival je potekal na turnirskem prostoru ob ptujskem gradu. Grad in njegova okolica sta prireditvi dala čudovito kuliso.

Da zlatega jubileja najstarejšega slovenskega festivala narodno-zabavne glasbe sta še dve leti. Prihodnje leto se bodo v večeru spominov Odštevamo do abrahama predstavili nagrajeni ansambli četrtega desetletja.