Laibach

Po Severni bodo osvojili še Južno Korejo

J.P./STA
15. 4. 2017, 08.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na spletni strani skupine Laibach je za 1. maj, ki ga obeležujemo kot praznik dela, napovedan nastop sestava na Mednarodnem filmskem festivalu v južnokorejskem Jeonju. V sklopu festivala bo istega dne na sporedu tudi azijska premiera filma Dan osvoboditve o gostovanju skupine v Severni Koreji v režiji Mortena Traavika in Ugisa Olteja.

Mediaspeed
Postali bodo prva skupina, ki se bo lahko ponašala s koncertiranjem v Severni in Južni Koreji.

Skupina Laibach je leta 2015 odpotovala v Severno Korejo in postala prva zahodna glasbena skupina, ki je tam nastopila. Koncert so Laibach izvedli ob 70. obletnici severnokorejskega dneva osvoboditve, o gostovanju pa je nastal tudi dokumentarec Dan osvoboditve.

Laibach so sicer napovedali tudi, da se poleg v Južno Korejo nameravajo podati še v Teheran ter nastopiti na moskovskem Rdečem trgu.

Dokumentarec ponuja vpogled v dogajanje med obiskom in razkriva, koliko truda so glasbeniki in ostala ekipa morali vložiti, da so koncert v Pjongjangu izvedli. Člani skupine so Traaviku in ekipi pri filmu pustili popolnoma proste roke, režiser pa je film označil kot resnicoljuben.

Že ob slovenski premieri filma v začetku marca so Laibach napovedali, da se nameravajo podati še na gostovanje v Južno Korejo. S tem bodo postali prva skupina, ki se bo lahko ponašala s koncertiranjem v Severni in Južni Koreji, so navedli v založbi Nika.

Na praznik dela bodo na 18. mednarodnem filmskem festivalu v južnokorejskem Jeonju po azijski premieri filma Dan osvoboditve izvedli program Sound of Music, ki med drugim vključuje laibachovske interpretacije pesmi iz kultnega glasbenega filma Moje pesmi, moje sanje.