Sužnji (ni)so bili imigranti

Samuel L. Jackson besen na Bena Carsona

S.R.
7. 3. 2017, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Javnost se je z ogorčenjem odzvala na izjavo Bena Carsona, novega vodje ministrstva Združenih držav za stanovanjsko gradnjo in urbani razvoj (HUD), ki je sužnje, ki so jih proti njihovi volji pripeljali v ZDA, imenoval za imigrante.

Profimedia
Samuel L. Jackson je bil na Carsonovo izjavo ogorčen.

Profimedia
Carson je znan po svojih nespametnih izjavah, tako je v preteklosti javnost osupnil tudi s trditvijo, da so bile piramide v Egiptu zgrajene za hrambo žita in ne kot grobnice za faraone.

Ben Carson je v uvodnem nagovoru osebja na zadevnem ministrstvu postregel z nekaterimi anekdotami iz svoje poklicne kariere in med drugim pel hvalospeve imigrantom, ki so z dolgimi delovniki svojim otrokom omogočili boljše življenje.

»Obstajali so še drugi imigranti, ki so sem prispeli na suženjskih ladjah,« je med drugim dejal afroameriški nevrokirurg Carson.

Zasužnjeni Afričani v Združene države seveda niso prišli prostovoljno, svobode pa niso okusili več stoletij. Na Carsona, ki je bil že med kampanjo za predsednika ZDA lani znan po podobnih izjavah, se je zato vsula kritika zgodovinarjev in strokovnjakov, ki razlagajo, da je velika razlika med nekom, ki pride v drugo državo zavestno po svoji volji, in nekom, ki ga ugrabijo od doma in privedejo v verigah.

Eden bolj ostrih odzivov na izjavo pripada hollywoodskemu zvezdniku Samuelu L. Jacksonu, ki je zdravnika, sicer pripadnika kreacionizma, oklical za prekl*** p****.

Na kritiko se je Carson po poročanju BBC odzval s tvitom, v katerem je zapisal, da »si lahko tudi neprostovoljen imigrant.«