Zvezde plešejo

Ples je še vedno velik del njunega življenja

Teja Pelko
5. 3. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Katarina Venturini in Andrej Škufca sta naša daleč najboljša plesalca standardnih in latinskoameriških plesov. V 17-letni karieri sta nanizala številne uspehe, od skupne kariere pa sta se poslovila leta 2008. Zdaj bosta svoje moči spet združila – tokrat kot sodnika v oddaji Zvezde plešejo.

Mediaspeed
Katarina in Andrej sta skupaj plesala 17 let.
Katarina in Andrej izven plesnega parketa Katarina in Andrej sta bila vrsto let par tudi zasebno, tudi po razhodu pa sta ostala v prijateljskih odnosih. Katarina je srečo v ljubezni našla v objemu Damjana Küzmiča, s katerim ima leto dni starega sinka Marka, Andrej pa v madžarski plesalki Melindi Törökgyörgy. Otrok še nimata, si jih pa želita.

Kako to, da sta se odločila za sodelovanje v oddaji Zvezde plešejo? 

Andrej: Faktor, da sem se odločil za to potezo, je oddaja sama. Prevladalo je dejstvo, da gre za oddajo o zadevi, za katero živim in diham vse življenje, zato se mi je zdelo edino logično, da potrdim svojo udeležbo. Glede na to, da gre za licenčno oddajo, vem, da bo ta na najvišji možni ravni.

Katarina: Jaz to oddajo spremljam že zadnjih deset let in sem nestrpno čakala, da pride v Slovenijo. Ko sem izvedela to veselo novico, sem si nekako zaželela, da bi bila v vlogi sodnice. Potem so me poklicali za sodelovanje in seveda sem bila takoj za.

Glede na to, da dobro poznata oddajo, kaj si lahko gledalci obetajo od nje?
Andrej: Po mojem bo na koncu ta oddaja izpadla precej življenjsko. Ljudje se bodo učili plesati, vendar mislim, da se bodo znotraj plesa samega začele odvijati tudi neke življenjske zgodbe. Ljudje se bodo skozi oddaje spreminjali. Osebnostno bodo seveda isti, se bodo pa zaradi tako fizičnega kot psihičnega pritiska razvijali. Mislim, da bo zelo zanimivo.

Katarina: Zvezde se bodo pred našimi očmi odpirale, lupile. Bolj jih bomo spoznali – njihovo osebnost, želje, življenje, potrebe, frustracije, vzpone, padce – vse to bomo videli. Šele ko človeka spoznaš, veš, kakšen je v resnici. Če ga poznaš samo na videz, lahko namreč sklepaš samo na podlagi tega. Ples je ena taka čudovita dejavnost, zaradi katere bodo ljudje pogledali prvo oddajo in potem še vsako naslednjo. Slovenci radi gledajo ples. Ples je namreč magija. To je gibanje telesa na glasbo in to bo »vau!«. Hkrati pa bomo sodniki s komentarji izobraževali gledalce, kaj je tisto, kar je kvaliteta plesa, kaj je tisto, kar mi iščemo, kaj pričakujemo, in na ta način se bo tudi slovenska laična publika izobraževala o plesu.

POP TV
Zvezdnike bodo ocenjevali sodniki Lado Bizovičar, Katarina Venturini, Nika Ambrožič Urbas in Andrej Škufca.

Po plesnem parketu se bodo vrteli: Aleksandra Balmazović, Maja Martina Merljak, Urška Vučak Markež, Nuša Lesar, Iryna Osypenko Nemec, Denis Porčič - Chorchyp, Jernej Tozon, Dejan Vunjak, Leticia Slapnik Yebuah, Janez Usenik, Igor Štamulak in Miha Dragoš.

Vaju je katera od zvezd, ko je izvedela, da bo v oddaji, prosila za kakšne inštrukcije?

Andrej: Ne.

Katarina: Mene tudi ne. Tudi če bi me, bi odklonila, saj bi bilo to neetično od mene. Vsaka od teh zvezd bo sicer imela svojega učitelja. Njihov plesni partner je v bistvu njihov trener.

Kako stroga bosta pri ocenjevanju? Se – glede na to, da bodo v oddaji tekmovale zvezde – bojita kakšnih zamer?
Katarina: Mislim, da tu ne gre za vprašanje zameriti se ali ne. Mislim, da je prav, da poveva to, kar vidiva.

Andrej: Mislim, da neki nivo kritičnosti bo, bo pa ta konstruktivna. Štirje sodniki bomo, tako da mislim, da bomo videli vse, od kritičnosti do pohval.

Katarina: Vsake oči imajo svojega malarja. Ti lahko isto stvar vidiš drugače kot nekdo, ki sedi zraven tebe. Verjetno bodo naša mnenja različna – mogoče bo Andrej pograjal, jaz pa pohvalila, ali obratno, a tako pač je.

Kolikokrat pa vaju še zasrbijo pete?
Andrej: Jaz plešem ves čas. Ko sva s Katarino končala, sem jaz še nadaljnjih sedem let nadaljeval plesno kariero. V bistvu sem aktivno nehal plesati leta 2015. Zdaj redno poučujem, občasno pa imam tudi še kakšen nastop. 

Katarina: Jaz imam svojo plesno šolo in vsakodnevno plešem. Sicer večinoma moške korake, ker je lažje prijeti plesalko v roke in z njo pokazati kot pa se prijeti s plesalcem in slediti, saj je treba v vlogi plesalke slediti, ne smeš voditi.

Gresta kdaj plesat tudi zasebno?
Andrej: Jaz zelo redkokdaj. Kvečjemu priložnostno, če se zgodi, da se znajdemo nekje, kjer se pleše. Načrtno, da bi šla z ženo ven plesat, pa ne. 

Katarina: Na svoji poroki si plesal. (smeh) 

Andrej: Da, na poroki sem plesal načrtno. To drži. (smeh) Pa za novo leto smo ga šli »biksat«. Bil sem v Budimpešti, kjer je res en fenomenalen lokal z živo kubansko glasbo in odrom. Tja grem pa z veseljem.

Katarina: Midva se zavrtiva, kadar je kakšen ples. Ni pa to pogosto. Pleševa čisto osnove – fokstrota, hasla, angleškega, dunajskega valčka, a meni je to čisto dovolj, ker v vsakodnevnem življenju veliko plešem, tako da tega niti ne pogrešam.

mediaspeed.net
Katarina Venturini in Andrej Škufca

Sta kdaj skupaj zaplesala po tem, ko sta prenehala tekmovati, oziroma bosta morda skupaj zaplesala v sami oddaji?
Andrej: Tega ni v načrtu. Po najini karieri pa tudi nisva nič zaplesala skupaj. Odkar sva prenehala, se plesa v namene nisva dotikala. (smeh) Smo se pa srečevali in smo prijatelji.

Kaj pa počneta v prostem času?
Andrej: Midva z Melindo sva zaradi poučevanja plesa zelo potujoča. Kdaj tudi še potrenirava. To še »paše«. Prostega časa imava tako zelo malo, a po svoji izbiri. Projekti prihajajo in jih sprejemamo. A imava en dober ritem, ne naloživa si preveč dela. Tisto malega prostega časa zato izkoriščava bolj za kakšno sproščanje. Rada imava malo bolj spiritualne stvari, tudi kakšno knjigo v tej smeri prebereva. Si pa tudi želiva družino, tako da upam, da se bo to nekoč v najinem življenju tudi realiziralo.

Katarina: Jaz imam Marka, ki je zdaj star eno leto.

Tudi vidva kaj plešeta?
Midva zelo veliko pleševa. Proti meni steguje roke, da ga primem in z njim plešem. Luštno je. Najlepše obdobje mojega življenja. Lepo mi je videti, kako se pred mojimi očmi razvija, kako včeraj mogoče še ni znal obrata okrog svoje osi, danes se pa že kar obrača okoli nje, ali pa kako včeraj še ni znal odpreti nekega predala, danes pa že veselo odpira in ven meče stvari. (smeh) 

Sicer pa imava z Damjanom avtodom. Z avtodomom sva si kupila čas za naju. Po navadi v petek zvečer, ko končam učenje, izpraznimo hladilnik in se nekam odpeljemo. V nedeljo zvečer pa se vrnemo. To počnemo tudi pozimi. Avtodom je namreč ogrevan, ima pa tudi talno gretje. To sva z Damjanom počela že pred Markom, zdaj pa še z njim. To je čas za nas tri. Gremo kam po Sloveniji – načrtno ali pa kar »za nosom«.

Andrej: Tu je malo razlike, saj sva midva z Melindo skupaj 24 ur na dan. Vse, kar počneva, tudi delava z veseljem, tako da niti ni neke potrebe po vikend oddihu. Vikendov tudi nimava prostih tako kot Katarina in Damjan, saj takrat učiva ali pa sodiva. Fino bi bilo mogoče preživeti več prostega časa drug z drugim. Počitnice sicer potrebujeva – te si tudi načrtujeva.

Katarina: Počitnice je treba načrtovati takrat, ko končaš prejšnje. Da se veseliš tega obdobja do naslednjih počitnic. Jaz že vem, kam bomo šli poleti. (smeh) Z avtodomom na Norveško.

POP TV
Zvezde bodo na Pop TV prvič zaplesale 12. marca ob 20. uri.

Zdaj pa bosta tri mesece obkrožena s kamerami in zvezdami ...
Andrej: Kar bo zame drugače, je to, da bom v bistvu vse vikende v Ljubljani. Vsaj nedelje. Včasih bom prišel domov celo v nedeljo zjutraj.

Se veselita te nove izkušnje?
Andrej: Ja, absolutno. 

Katarina: To bo spektakel.