Ema 2017

Tudi Omar je mislil, da bosta zmagala BQL

Teja Pelko
27. 2. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Raay in Marjetka Vovk podvomila v kredibilnost regijskih žirij.

Mare Vavpotič/M24

Po tem, ko so ugasnile kamere, se je začela zabava, ki pa se – kot po navadi – ni preveč razživela. Razumljivo, glede na to, da so bili v večini nastopajoči, ki – z izjemo Omarja Naberja – niso imeli razloga za slavje.

Tudi zmagovalec je moral na prvo popito pivo čakati zelo dolgo, saj je moral najprej opraviti obveznosti, povezane s sedmo silo, ki pa so se zavlekle v naslednji dan.


Emo si je ogledal tudi igralec Uroš Smolej. Z zmagovalcem je bil zadovoljen, zelo zanimiva pa se mu je zdela tudi Raiven.

V PETO GRE (ZNOVA) RADO

Omar je na Emi tokrat sodeloval že petič, na izbor pa se je prijavil, ker se mu je zdelo, da ima primerno skladbo. Zmage ni pričakoval, je pa upal nanjo. "Moj prvi občutek je hvaležnost, ne veselje ali sreča. Vsaki poslušalki in poslušalalcu ter glasovalki in glasovalcu posebej se zahvaljujem za vsak glas, saj brez vas to absolutno ne bi bilo mogoče," nam je povedal Omar. S čim je prepičal predvsem žirijo, ne ve. "Veljam za solinega pevca in za solidnega tekstopisca. Velik faktor sta morala biti tudi orkestralni ananžma ter tekst, s katerim se lahko marsikdo poistoveti," ugiba Naber. Omarju se je sicer zdelo, da bi lahko zmagala BQL, ne samo zato, ker sta bila favorita publike, ampak ker sta imela po njegovem mnenju tudi dejansko dober komad in sta zelo suvereno in prepričljivo odigrala svojo vlogo. Njegova favoritka pa je bila Nuška Drašček, ker se zna zelo suvereno postaviti na oder in stvar izpeljati tako, kot se spodobi. "Jaz sem že od nekdaj njen oboževalec. Sicer pa so me vsi presenetili. Tudi KiNG FOO, čeprav njihova skladba ni bila na prvo žogo. Prvič mi ni šla v uho, četrtič pa sem rekel samo: 'Vau! Kako dober komad, kako dobra pevka!' Letos je bilo res veliko dobrih pesmi, tako da sem prav presenečen in vesel, da sem zmagal med zelo dobro konkurenco," nam je povedal Naber, ki je imel pri tem veliko podporo mame, v živo pa ga je spremljala tako na polfinalu kot v finalu. "Moja mama je moja največja podpornica. Brez nje sploh ne bi bil glasbenik. Ona je zagotovo vsaj dvakrat bolj nadarjena od mene, samo da tega talenta nikoli ni dala ven od sebe. Ona je glasbeni genij – ona tako dobro igra klavir ... to je nekaj neverjetnega. Ko sem bil majhen, sem jo poslušal in se od nje ogromno naučil in še danes jo sprašujem o hramoniji, glasbi in solfeggiu. Kar se glasbe tiče, ona ve in zna vse. Bila je učiteljica glasbe, nikoli pa ni bila pevka. Po mami sem podedoval glasbo, po očetu pa glas," nam je razkril Omar. V zahvalo za vse jo bo zdaj peljal na morje. S proslavljanjem pa ne bo pretiraval.

Mare Vavpotič/M24
Raiven v družbi svojega fanta, Iztoka.

Naberja - tako kot leta 2005 - znova čaka pot v Kijev. "Zelo sem vesel, da grem spet tja. Mislim sicer, da konev koncev sploh ni pomembno, kje se odvija Evrovizija. Meni se zdi veliko večji dosežek za glasbenika to, da gre dvakrat na to tekmovanje. Po drugi strani pa sem vesel, da grem spet v Kijev, ker sem bil 12 let nazaj star 23 let in sem samo žural in vse dneve prespal, zdaj pa si ga bom šel dejansko tudi ogledati. Letos se bom poskušal tudi veliko bolj odgovorno in zrelo lotiti stvari kot pred 12 leti. Dal bom vse od sebe za vsako Slovenko in Slovenca posebej," obljublja Omar. O samem evrovizijskem nastopu sicer ni še nič razmišljal, se ga pa zelo veseli. Na njem bo dal vse od sebe, cilja pa na zmago. "Na vsako tekmovanje moraš iti z mentaliteto, da si najboljši. V Kijev ne mislim iti samo predstaviti svojega komada. To ne bi imelo čisto nobenega smisla," nam je dejal Omar.

Mare Vavpotič/M24
Maraaya

ZA RAAYA IN MARJETKO VOVK ŽIRIJA NI BILA KREDIBILNA

Največ razlogov za slabo voljo po Emi je imel Raay, ki je imel v ognju kar tri železa (Alyo, ki je izpadla še v polfinalu, BQL in Niko Zorjan), na koncu pa je ostal praznih rok. "Žal na koncu ni bilo nič. Zmagali smo sicer pri ljudeh, pri evropskih komentarjih, tako da mi smo svoje pokazali. Midva nisva žalostna, niti razočarana. To so dejstva, to ni subjektiven pogled, ampak objektiven. Evropa je izbrala BQL, mi pa nekaj drugega, a zdaj je treba podpreti Omarja, iti v finale in navijati zanj, da nam bojo vse glasilke popokale." nam je deja Raay. Tudi Marjetka Vovk, ki je soustvarila pesem Heart Of Gold, Naberju privošči zmago. "Omar je odličen vokalist in tudi odličen performer. Danes je res oddelal vrhunski nastop. Sem pa mnenja, da je BQL veliko bolj trendovska skladba, da Evrovizija zahteva ne samo dobrega vokalista, ampak tudi pesem, ki je v trendu, pesem, ki je drugačna in paket, ki je drugačen. Še zdaj absolutno stavim na BQL. Uspešnost pesmi pove vse," nam je dejala Marjetka. Učiteljici petja se tudi zdi, da so bile prevelike razlike med samimi žiranti. "Ne morejo BQL od žirije najprej dobiti 12 točk, potem pa dve. Ne moreš biti enemu nič všeč, enemu pa najbolj všeč. Lahko si vsem na sredini, ne more biti pa takšna razlika. To je čudno. To je prevelika razlika. To ni kredibilno. Žirija žal ni bila kredibilna," nam je dejala Marjetka, Raay pa je ob tem dodal: "Razlika med žirijo in ljudmi je logična, da je pa takšna razlika med žirijo, je pa nekaj narobe. Slovenija je premajhna, da bi lahko izbiral glasbenike, ki med sabo ne bi bili povezani in ne bi glasovali za nekoga, ki ga poznajo oziroma ga imajo radi." Marjetka zato meni, da bi bilo veliko bolje, da bi imeli tujo žirijo, ki bi neobremenjeno gledala na izvajalce. Kljub vsemu pa bosta na Evroviziji še sodelovala. "Prijavila se bova, ko naju bo pičilo, ko bova imela spet eno stvar, za katero bova verjela, da bi Slovenijo lahko predstavljala v najboljši možni luči, ne bova pa poslala pesmi samo za to, ker gre za neki festival," nam je dejala Marjetka.

Marko Vavpotič / M24.si
Najbolj se je na zabavi razživela pevka skupine KiNG FOO Aleksandra Josić

BQL IMATA DOVOLJ EME

Na Emi pa nekaj časa ne bomo videli dueta BQL. Za zdaj imata namreč tega festivala dovolj. Nad razpletom pa sta bila tudi oba precej razočarana. "Zlagal bi se, če bi rekel, da nisem razočaran. Po drugi strani pa so se gledalci odločili za naju in to je bolj pomembno kot neka strokovna komisija, tako da res hvala vsem za glasove," nam je dejal Rok. S samim nastopom sta bila sicer zelo zadovoljna. "Mislim, da je bil že najin polfinalni nastop v redu, finalnega pa sva še dodelala tekom tedna in mislim, da je bil veliko boljši kot najin prvi nastop, tako da sva zelo zadovoljna," nam je povedal Anej. Omaju sicer zmago privoščita, menita tudi, da si jo zasluži. "Omar je le nek stari maček. Točno ve, kako se stvarem streže in tudi komad je vrhunski. Tako da mu v Ukrajini želiva vso srečo, eno nepozabno izkušnjo in čimboljšo uvrstitev," sta nam dejala fanta, ki sta imela poleg Omarja, ki mu v Kijevu napovedujeta uvrstitev v finale, za favorita tudi Niko. "Njena vokal in pesem sta izjemna," menita Rok in Anej.

UROŠ SMOLEJ OMARJU ZAVIDA GLAS, ZELO VŠEČ PA MU JE BILA TUDI RAIVEN

Emo si je ogledal tudi igralec Uroš Smolej. S končim razpletom je bil še kar zadovoljen. "Omar je nesporno odličen vokalist. Prav zavidam mu ta njegov glas. Res ima lepega. V naboru vseh pesmi, ki sem jih slišal, pa ne vem, če je ravno prava za to, da bo prodrla visoko na Evroviziji. Je pa pesem, ki se je absolutno ne moremo sramovati in ji privoščim ter ji želim visoko uvrstitev. Mislim, da ima Omar zelo dobro odrsko prezenco in da je karizmatičen ter vokalno močan. Fino je tudi, da je samosvoja osebnost. Sicer ga ne poznam zelo dobro, se mi pa zdi fin dečko. Glede na trenutni trend, da veliko glasbenikov nastopa v muzikalih, se mi zdi on zelo primeren tudi za kaj takšnega," nam je dejal Uroš. Igralcu se je sicer zdela zelo zanimiva Raiven. Všeč mu je bila tako njena pesem kot scenski nastop pa tudi kot sama pojava. Pa bomo kdaj na eminem oziroma na evrovizijskem odru videli tudi njega? "Menim, da evrovzijski oder ni mesto zame, če bi že šel, bi pa šel tako, da bi bila zadaj neka odrska zgodba, ki bi bila mogoče predstavljena tudi na neki komični način, seveda absolutno v kombinaciji z dobro pesmijo in dobrim nastopom," nam je za konec še dejal Uroš.