Pustni sprevod

Postavljanje rekorda največje skupinske pustne maske

Gabrijel Toplak
27. 2. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vzgojiteljici dupleškega vrtca sta najverjetneje uresničili precej nevsakdanjo idejo o največji skupinski maski, s katero se bosta skupaj z otroki vpisali v knjigo rekordov.

Gabrijel Toplak
Vzgojiteljici Lojzka Zore in Anja Krajnc

V občini Duplek, kjer sta sicer dve prostovoljni gasilski društvi, je bilo minulo soboto nekaj po 14. uri toliko gasilcev kot že dolgo ne. V okviru pustnega sprevoda se je zbralo 271 otrok zavoda vrtca pri Osnovni šoli Duplek s spremljevalci, ki so bili našemljeni v gasilce, saj so podirali Guinnessov rekord, za kar so potrebovali 250 mask.

Zahvala gasilcem 

Pomočnica vzgojiteljice Anja Krajnc, sicer tudi koordinatorica projekta, je povedala, da jim gasilci vselej priskočijo na pomoč, tudi v poplavah pred leti je bilo tako, zato sta se jim želeli s sodelavko Lojzko Zore s tem projektom nekako oddolžiti. »Gre za postavitev rekorda največje skupinske maske gasilca doslej. Moramo pa biti pet minut vsi enako oblečeni. Na glavi imamo čelado z vizirjem, oblečemo majico z odsevnimi trakovi in napisom gasilec oziroma gasilka ter črne hlače, obujemo črne čevlje, na hrbtu pa je kisikova jeklenka. Guinnessova pravila so zelo stroga,« je pojasnila Krajnčeva. Zoretova je dodala, da se že več let odločajo za sodelovanje na pustni povorki. »Vsako leto je več mask. Starši so čedalje bolj zainteresirani. Za letos sva navezali stik z Guinnessovo komisijo in dobili potrditev,« je dejala.

Gabrijel Toplak
271 otrok s spremljevalci so našteli organizatorji.

Tudi ravnatelj in župan

Med gasilkami, odločenimi, da se vpišejo v knjigo rekordov, je bila tudi triletna Sara Glonar, ki je prišla v spremstvu mamice. Dejala je, da jo nošenje pustnih mask veseli, je pa tudi pomagala pri izdelovanju maske gasilca. V soboto kot gasilka, naslednje dni kot princeska pa bo letošnji pust doživela šestletna Nina, ki je dejala, da v nedeljo s starši obišče tudi Ptuj. Gasilce sta prišla pozdravit tudi ravnatelj osnovne šole Đano Novak in župan Mitja Horvat. »Veseli smo, da so otroci in starši pristopili k projektu. Tudi zato, ker gre predvsem za množično druženje, zabavo in veselje, česar nam danes primanjkuje,« je poudaril Novak. Horvat pa pravi, da pustno občinsko dogajanje zaznamuje predvsem dobro obiskana povorka, v kateri je običajno več kot 20 skupinskih mask. In številni obiskovalci. »Imamo tradicijo, da dobro sodelujemo s šolami in vrtci. To nas med drugim navdaja z dodatno energijo, da vložimo še več napora v organizacijo pustnega sprevoda. Letos je to še posebna priložnost, saj poskušajo naši najmlajši podreti rekord,« je pojasnil župan, ki o uspehu ne dvomi.