69 let

Na skrivaj zaročena in srečno poročena

sn
23. 11. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V senci ljubezenskih zgodb njunih otrok in vnukov je v nedeljo minilo 69 let zakona britanske kraljice Elizabete in princa Philipa.

Profimedia
Elizabeta in Philip sta prisotna na prav vseh pomembnih britanskih dogodkih.

Mlada princesa Elizabeta in poročnik Philip sta se spoznala daljnega leta 1934 na poroki Philipove sorodnice, princese Marine, in Elizabetinega strica, vojvode Kentskega.

Philip je takrat štel 18, Elizabeta komaj 13 let. Ob občasnih srečanjih je njuna simpatija rasla in rasla – do skrivne zaroke leta 1946.

Profimedia
Devetdesetletna kraljica in 95-letni princ sta v vrhunski formi.

Premlada za zvezo

Zaljubljenca sta svojo zvezo in zaroko skrivala, ker so princesini starši menili, da je z dvajsetimi leti za kakršnokoli resno zvezo absolutno premlada. A ob razkošnem zaročnem prstanu z velikim sredinskim diamantom, obkroženim s celim šopkom manjših dragocenih kamnov, so bili korak svoje odločne hčerke pač prisiljeni sprejeti.

Poročnik Philip se je zaradi svoje srčne izbranke odrekel grški in danski kroni, postal je naturaliziran Britanec, njuna poroka pa se je zgodila 20. novembra 1947 v znameniti Westminstrski opatiji.

Z mečem nad torto

Njuna poroka je bila kraljevemu stanu primerna: nevestina obleka je imela navezenih 10 biserov, krasila jo je štiri metre dolga vlečka, šivali pa so jo kar pol leta. Tradicionalno kot kraljica Viktorija pa je Elizabeta imela na preprosti kroni obešeno njeno tanko čipko, pa tudi poročni bidermajer šopek je bil enak kot Viktorijin – iz orhidej in mirte.

Največja atrakcija poroke je bila devet metrov visoka in 500 kilogramov težka torta, za katero so sestavine pripeljali iz Avstralije, prvi pa je vanjo seveda zasekal Philip s svojim vojaškim mečem.

Imata naslednika

Poročnih gostov je bilo več kot dva tisoč, saj je bil dogodek izjemnega pomena, ker je šlo za prvo kraljevsko poroko po drugi svetovni vojni. O njej so pisali časopisi po vsem svetu.

Elizabetin in Philipov zakon od prvega dne velja za enega najbolj harmoničnih, kar so jih kraljevi dvori kdajkoli imeli. Od njunih štirih otrok nihče ni šel po njuni poti, zato so že nekaj časa vse oči uprte v naslednjo generacijo: dostojna naslednika zglednih zakoncev namreč postajata kraljičin vnuk William in njegova žena Kate.