Nizozemski dvor

FOTO: Bilo je kot v pravljici

sn
26. 9. 2016, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Udeležbo nizozemske kraljeve družine na zasedanju parlamenta tretji teden v septembru je letos (skoraj bolj kot nagovor kralja) zaznamovala prefinjenost njegove soproge. In spet se je pokazalo, kako zelo iskreno radi imajo Nizozemci svoje predstavnike modre krvi.

profimedia
Ob prihodu kraljeve kočije in izstopu bleščeče kraljice je zbranim pred vladno palačo zastal dih.

Ko se je kraljevi par z zlato in bordo rdečo ter z dragocenostmi okrašeno kočijo pripeljal pred palačo Binnenhof v Haagu in je kralj Willem Alexander (49) elegantno ponudil roko svoji soprogi kraljici Maximi (45), kot veleva protokol in da ji olajša sestop po stopničkah, je ob pogledu nanjo zbrani množici zastal dih.

Res pomemben dan

Na parlamentarnem zasedanju sta prisostvovala tudi kraljev mlajši brat princ Constantin in njegova žena princesa Laurentien.

Prelepa vladarica

Njihova kraljica je blestela v modro-zlati opravi in z izbornim nakitom kronskih draguljev, prav tako v modrih odtenkih. Modra barva kraljičine razkošne garderobe seveda ni bila naključje, ampak premišljeno izbrana, ker se lepo poda k barvi dragocenega nakita iz nizozemske kraljeve zakladnice.

Oboževan kraljevi par

Kralj Willem Alexander je v nagovoru poudaril, da je ponosen na svojo močno državo, čeprav je stanje v svetu vse bolj negotovo. »Trud vseh preteklih let se je obrestoval, skupaj smo dosegli veliko in skupaj se bomo tudi v prihodnje trudili v smeri zaupanja in varnosti,« je med drugim s širokim nasmehom povedal parlamentarcem.

profimedia
Pozdrav kraljevi gardi je obvezen del vseh protokolarnih dogodkov.

Vzklikov ni bilo konca

Ko sta kasneje, kot veleva protokol, pomahala z balkona palače, jima je zbrana množica dolgo vzklikala, in kot je dejal eden od njunih podanikov, ki je bil med njunimi oboževalci pod balkonom: "Počutil sem se kot v zlatem času kraljev kraljevin, kot v filmu … ali v najlepši pravljici."