NEPREMAGLJIV

Brez dopusta in pred operacijo

Marjanca Scheicher
11. 9. 2016, 17.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Miran Stanovnik je zagotovo slovenski Arnold Schwarzenegger! Potem ko mu je uspel preboj od zvezdnika do župana, je zdaj postal še legendarni voditelj slovenskega Survivorja.

POP TV
Tudi na rajskih Filipinih brez poškodb ni šlo. Iz čolna je skočil v le 15 centimetrov globoko vodo in si poškodoval koleno.

Kako ste se imeli na snemanju Survivorja?
Super! In seveda po pričakovanjih, saj v Survivorju ni počitnic. Ampak glede na to, da sem vedel, kam grem, sem doživel še več, kot sem pričakoval.

Je bil to za vas dopust?
Uradno sem seveda koristil svoj letni dopust, če pa govorim na splošno, lahko rečem, da nikoli ne ločim svojih aktivnosti, ki jih rad počnem, torej ne ločim profesionalnega in zasebnega življenja. Tako da sem tudi tokrat združil oboje. 

Prebrala sem, da ste polovico Survivorja preživeli na protibolečinskih sredstvih. 
Res je, ampak kmalu mi injekcije niso več pomagale. Potem pa sem jemal še močnejše protibolečinske tablete, tako da bolečine nisem čutil v celoti – samo kakšno polovico … (smeh)

Miran Stanovnik o tem, kako bo izgubo dohodka kot župan "prinesel noter" V nasprotju z občinskimi svetniki in odborniki osebno ne prejema sejnin oziroma za nobeno sejo ne dobi plačila. "Župani smo 24 ur v službi občanov in brez sejnin na sejah, ker tako določa zakonodaja," je pojasnil župan občine Log - Dragomer.

Torej tudi brez poškodb ni šlo?
Slabo sem ocenil globino vode, in ko sem skočil v vodo iz čolna, je bila voda bolj plitka, kot sem pričakoval, in mi je koleno klecnilo. Mišice niso zdržale, ker koleno ni odreagiralo na to nenadno obremenitev.

O kakšni globini vode govoriva?
Voda je bila namesto, po moji oceni, dobrega pol metra globoka samo 15 centimetrov. 

Da poškodba ni tako zanemarljiva, priča tudi informacija, da morate na operacijo …
Ja, čakam. Zdaj sem že v čakalni vrsti, da mi operirajo koleno, oba meniskusa, torej zunanjega in notranjega oziroma medialnega in lateralnega, ter hrustanec. 

Vi pa odlično poznate medicinske izraze …
Če se česa lotim, se lotim na polno. (smeh) Sedem operacij kolena je pustilo v meni tudi nekaj tovrstnega znanja.

Vas niso dali pod nujno?
Ne, niso. S tem se da preživeti, to ni smrtno nevarna zadeva.

Zakaj pa ne greste samoplačniško?
V tem trenutku za to nisem pripravljen odšteti 2000 evrov.

Stanovnik pravi, da ni pogrešal sedenja v pisarni, saj je opravljal isto delo, kot ga opravlja v pisarni.

Vam producenti niso dobro plačali?
To je relativno vprašanje. Jaz sem s honorarjem zadovoljen, samo za operacijo z negotovim izidom pač ne želim potrošiti 2000 evrov.

Ste imeli s sabo dovolj veliko zalogo zdravil?
Ne. Vedno se ti zgodi tisto, za kar s seboj nimaš zdravil. Imel pa sem s seboj zelo učinkoviti zdravili proti driski in proti bolečinam, uporabil pa sem samo zadnjega.

Mediaspeed
Miran Stanovnik

Koliko dni ste koristili kot plačan dopust?
Skupaj sem izkoristil 34 dni dopusta, od tega je bilo 12 dni neplačane odsotnosti.

Miran Stanovnik, voditelj Survivorja:

"S honorarjem za vodenje šova Survivor sem zadovoljen, kljub temu pa za operacijo kolena ne bom namenil 2000 evrov."

Kako pa se je po vašem odrezal podžupan, ki vas je nadomeščal?
Doktor Simon Strgar me je več kot vrhunsko nadomeščal oziroma dopolnjeval, ker sem jaz lahko sproti sprejemal odločitve, saj sem bil v neposrednem kontaktu z vsemi mojimi sodelavci, kar mi je omogočala internetna povezava. Tudi za seje sem lahko pripravljal gradivo. Nisem se izklopil, čeprav sem koristil letni dopust. Vsi projekti so šli z nezmanjšano hitrostjo in intenzivnostjo naprej, saj je bila moja odsotnost načrtovana in aktivnosti prilagojene tako, da je vse potekalo nemoteno.

Na kakšno stanje ste naleteli, ko ste se kot župan vrnili na sedež občine? Je bilo podobno »bugarski skupščini«, hehe?
Ne, lahko pa bi to stanje primerjal s stanjem v krajevni lekarni. Vse je bilo na svojem mestu in vsak je znal poročati o svojem področju, čeprav teh poročil sploh nisem zahteval, ker sem bil s svetniki in zaposlenimi na občini v neprestanem stiku.

So bili vmes kakšni hujši problemi v občini?
Pri nas nimamo hujših problemov, pri nas so vse samo izzivi. Trenutno imamo v procesu čez 30 projektov – nekateri od teh so že izvedeni, nekateri so v zaključni fazi, drugi pa v izvedbi, vključno z naravovarstvenimi projekti za pitno vodo, odpadne vode … tega je neverjetno veliko.

S čim se ukvarjate v tem času kot župan občine Log - Dragomer?
V zaključni fazi so projekti, kot je črpanje kohezijskih sredstev v projektu Čista Ljubljanica, 2. sklop, s čimer bomo izboljšali preskrbo s pitno vodo tudi višje ležečim območjem v naši občini. Oddali smo tudi uspešno pripravljen projekt, ki je največji projekt v zgodovini naše občine – v osnovi je vreden 13,5 milijona, z vso dodatno potrebno infrastrukturo pa doseže celo vrednost 18 milijonov evrov. To je projekt za odvajanje odpadnih voda in izvedbo čistilne naprave z rekonstrukcijo in novogradnjo infrastrukture, ki še dodatno dviguje raven bivanja v naši občini. V dializnem centru smo vzpostavili tudi ambulanto splošne medicine, da bodo imeli naši občani lažji dostop do zdravstvene oskrbe, vzpostavljeni sta dve lokalni tržnici s ponudbo lokalnih izdelkov, v pripravi je občinski prostorski načrt – to je zelo pomemben dokument za občino, ki temelji na strategiji razvoja občine, ki pa je nekako krovni dokument pri razvoju našega okolja in smo ga nedavno uspešno dokončali. Na osnovi prometne študije smo izvedli ukrepe za bolj varno šolsko pot. Podaljšali smo delovni čas pošte in celotno občino pokrili z optičnim omrežjem. Nadaljujemo pa tudi z aktivnostmi obnove stare šole na Logu, kjer bo za potrebe občine in občanov na voljo več kot 1000 kvadratnih metrov prostorov, in še bi lahko našteval.