VSE ZA OTROKE

Zvezdnik obiskal otroke v Iraku

b.p.
3. 8. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ewan McGregor je zbral pogum in kot Unicefov ambasador prejšnji teden odpotoval v severni Irak. Bil je priča posledicam, ki jih državni konflikti puščajo na otrocih iz Iraka.

UNICEF
Ewan McGregor je bil v Iraku priča programom, s katerimi Unicef pomaga družinam, ki bežijo iz Mosula.

Svetovni zvezdnik se je kljub paniki nekaterih bližnjih določil, da pogumno odleti v Irak, kjer je spoznal otroke, ki so morali zapustiti svoje domove, in otroke begunce iz Sirije, ki so se zatekli v Irak. Deset tisoče otrok je izgubilo življenje, utrpelo poškodbe, bilo ločenih od svojih družin, prisiljenih v delo, mučenih ali rekrutiranih v bojne skupine.

UNICEF

Med obiskom je Ewan McGregor odpotoval v kamp Debaga, kjer se je srečal z družinami, ki so pobegnile pred nasiljem na območju, ki obdaja mesto Mosul na severu države. V kampih in skupnostih v Erbilu se je srečal tudi s sirskimi begunci in notranje razseljenimi družinami iz Iraka.

UNICEF
Hollywoodski zvezdnik je za nekaj dni polepšal življenje številnim otrokom v Iraku in dokazal, da ima veliko srce.

Razmere za otroke v Iraku postajajo vse bolj obupne. Okoli 3,6 milijona otrok (eden od petih) je resno ogroženih zaradi smrti, poškodb, spolnega nasilja, ugrabitev in rekrutacij v oborožene skupine. Številni so iztrgani iz družin in prisiljeni pobegniti brez spremstva. Pogosto se podajajo na nevarne poti, na katerih so lahka tarča prekupčevalcev.

UNICEF

»Otroci, ki so morali zaradi konfliktov zapustiti svoje domove, so lahko prepuščeni samim sebi – lahko so brez družine in so izpostavljeni nevarnostim. Noben otrok ne bi smel biti sam. Veliko otrok, ki sem jih spoznal v Iraku, je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove, pri čemer so na nevarnih poteh tvegali svoja življenja in bili izpostavljeni nepredstavljivim grozodejstvom,« pravi Unicefov ambasador Ewan McGregor.