ŠOV

Večer groze in črnih vdov

Alesh Matko/STA
14. 6. 2016, 23.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Alice Cooper je v nedeljo zvečer navdušil ne čisto polno ljubljansko Halo Tivoli. Med izvajanjem uspešnic v značilnem videzu in s pomočjo rekvizitov je spomnil na nekaj znanih glasbenikov.

Marko Vavpotič / M24.si
Cooper je razprodal koncertne turneje, nanizal je številne nagrade in priznanja, med njimi sta dve nominaciji za grammyja.

Koncert, ki ga je Alice Cooper napovedal kot večer groze in črnih vdov, je, odet v črno ogrinjalo, začel s pesmijo No More Mr. Nice Guy, nato pa v uri in pol brez predaha odpel več kot 20 znanih in manj znanih skladb. Pri tem so ga podprli ena kitaristka in trije kitaristi ter bobnar, vizualno zanj značilni odrski rekviziti, kot so giljotina, krvni madeži, lutke in pirotehnika, ter nekaj zamenjav odrskih oprav.

Marko Vavpotič / M24.si
Občinstvo je v ljubljanski Hali Tivoli uživalo. Mnogim so se ob tem izpolnile tudi skrite želje.

POISON

V prvem delu nastopa je ameriški glasbenik, ki je v rock'n'roll vnesel prvine grozljivk in znanstvene fantastike, med drugim sporočil, da so mu všeč Billion Dolar Babies in da »imamo pred sabo še dolgo pot« (Long Way To Go), poslušalce pa je najbolj razvnel z uspešnico Poison, ki so jo vsi po vrsti posneli tudi z mobilnimi telefoni.

Marko Vavpotič / M24.si
Na nastopu ni manjkalo vizualno zanj značilnih odrskih rekvizitov, kot so giljotina, krvni madeži, lutke in pirotehnika, ter nekaj zamenjav odrskih oprav.

UPRIZORIL SMRT

V nadaljevanju je spomnil na Frankensteina (Feed My Frankenstein) in pri tem uprizoril svojo smrt, koncertne tone umiril z balado Only Woman Bleed, ki govori o zlorabah žensk v zakonskih razmerjih, in si izposodil skladbo zasedbe Motörhead Ace of Spades. Pesem, ki velja za himno britanske heavy metal skupine, je pospremil s projekcijo osmrtnic njenega lani preminulega pevca Iana Lemmyja Kilmistra ter nekdanjega bobnarja The Who Keitha Moona, Davida Bowieja in Jimija Hendrixa.

OVACIJE

Prvi slovenski nastop je končal s pesmijo School's Out, ki govori o koncu šole pred poletnimi počitnicami. Vanjo je vpletel še sporočilo pesmi legendarnih Pink Floydov Another Brick In The Wall, da »ne potrebujemo nadzora misli«. Občinstvo, v katerem so bili tudi poslušalci iz bližnje tujine, ga je na oder priklicalo še enkrat, ko je ob pesmi Elected, oblečen v ameriško zastavo, ponazoril prihajajoči boj med najverjetnejšima kandidatoma za ameriškega predsednika, Hillary Clinton in Donaldom Trumpom.

Marko Vavpotič / M24.si
Spremenil je podobo rock'n'rolla in vplival na celotne generacije glasbenikov, med katerimi so Kiss, Iron Maiden, Marilyn Manson in drugi.

PREPRIČAL JE

Alice Cooper je, sodeč po obrazih odhajajočih poslušalcev, prepričal. Slovenski par srednjih let z otrokoma, ki po lastnih navedbah veliko obiskuje koncerte v tujini, pa je organizatorjem dobronamerno priporočil, da bi se pri izvedbi tovrstnih dogodkov veljalo ozreti onkraj meja.