Zabava

Smrt v glasbeni družini Beastie Boys

J.P./STA
20. 5. 2016, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Umrl je John Berry, soustanovitelj ameriške skupine Beastie Boys. Glasbenik je umrl v četrtek zjutraj v hospicu v Danversu v ameriški zvezni državi Massachusetts. Star je bil 52 let. Berry je skupino Beastie Boys z Mikeom Diamondom ustanovil leta 1981, vendar jo je kmalu zapustil. Pozneje je bil član različnih zasedb.

Star je bil 52 let.

Zasedba Beastie Boys je v 25 letih posnela osem studijskih albumov, prodanih je bilo več kot 50 milijonov kopij po vsem svetu.

Člani zasedbe niso pozabili na Berryjevo vlogo v skupini. Ko je bila zasedba leta 2012 vključena v Dvorano slavnih rock'n' rolla, je Horovitz prebral govor Adama Yaucha, ta je istega leta preminil zaradi raka.

Kot je sporočil glasbenikov oče, je Berry trpel zaradi frontotemporalne demence, v zadnjih mesecih pa se mu je stanje še poslabšalo.

Berry naj bi bil po pisanju omenjenega portala tudi tisti, ki si je izmislil ime skupine. Skupaj z Diamondom je obiskoval šolo Walden v New Yorku. Skupino sta ustanovila julija 1981, pridružila pa sta se jima še Adam Yauch in Kate Schellenbach.

Na prvi plošči z naslovom Polly Wog Stew, ki so jo izdali novembra 1982, je Berry igral kitaro, nato je skupino zapustil. Leta 1983 mu je sledil Schellenbach. Oba je v zasedbi Beastie Boys nadomestil Adam Horovitz.

Berry je bil pozneje član različnih zasedb, med drugim je igral pri Even Worse, Big Fat Love, Highway Stars in Bourbon Deluxe.