Begunska kriza

Angelina Jolie Pitt ve, kaj ni rešitev

J.P./STA
16. 5. 2016, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hollywoodska zvezdnica in posebna odposlanka Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Angelina Jolie Pitt je danes opozorila, da mednarodni humanitarni sistem za begunce propada. Ob tem je posvarila pred posledicami "strahov pred migracijami".

Profimedia
Angelina Jolie Pitt svari, da propada mednarodni humanitarni sistem za begunce.

Po njenih besedah je po svetu razseljenih več kot 60 milijonov ljudi, kar je več kot kdajkoli v zadnjih 70 letih. "To nam sporoča nekaj zelo zaskrbljujočega o miru in varnosti v svetu," je dejala posebna odposlanka UNHCR.

Število konfliktov in obsežnost razseljenosti sta tako narasla, da sistem za zaščito in vračanje beguncev enostavno ne deluje, saj je za napore ZN na tem področju premalo denarja, je opozorila.

"Ob stanju današnjega sveta je sploh presenetljivo, da nekateri od obupanih, ki jim zmanjkuje vseh možnosti in ne upajo več na vrnitev domov, poskušajo priti v Evropo," je ocenila filmska igralka in dodala, da je Evropa le del globalnega begunskega problema.

Ob tem je izpostavila Turčijo, Pakistan, Libanon, Iran, Etiopijo in Jordanijo ter dejala, da Zahod ni niti center begunske krize niti se najbolj žrtvuje.

Zaradi strahov pred nenadzorovanimi migracijami po besedah humanitarke obstaja tveganje, da države med seboj tekmujejo, katera bo sprejela najostrejše ukrepe, da bi se zaščitila in to brez ozira na posledice za sosede ter svoje mednarodne odgovornosti. Izolacionizem ni rešitev, je še dejala Angelina Jolie Pitt.