MMS 2016

Izbrane so nove skladbe

Alesh Maatko
28. 4. 2016, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če ste spremljali lanske Melodije morja in sonca, se boste gotovo spomnili nežnega glasu, božajočega klavirja in pesmi Nekaj med nama, ob kateri so se mnogim orosile oči.

Mediaspeed
Če ne bo večjih presenečenj, bosta tudi letošnji festival vodila Lorella Flego in Mario Galunič.

Odpel jo je Iztok Novak - Easy, glasbenik, radijec in ljubiteljski igralec, ki je leta 1995 izdal svoj doslej edini album, z naslovom Galeb. In četudi je minilo že toliko let, se zdi, da je njegov čas z lansko zmago šele prišel. Njegova poletna melodija Nekaj med nama, ki poje o nasprotjih "med njim in njo", je namreč postala zmagovalka 35. festivala Melodije morja in sonca.

Mediaspeed
Strokovna žirija festivala ga je predlani nagradila za najboljšo izvedbo, lani pa je Easy prepričal prav vse.

Izbrane nove melodije

In ker je poletje tako rekoč pred vrati, bomo v soboto, 9. julija, v Amfiteatru Avditorija Portorož slišali 14 novih melodij, ki jih je izbrala izborna komisija v sestavi Slavko Ivančić, Lada Tancer, Mojca Menart, Ivo Umek in Blaž Maljevac. Izmed prispelih 47 skladb so jih izbrali 17, od tega je bilo sedem povabljenih avtorjev oziroma izvajalcev. Za zmago se bodo letos potegovali Alya, Anja Hrastovšek, Best Company & Bobby Rosso, Bomb Shell, Dare Kaurič, Francesco Squarcia & Miriam Monica, Kalamari, Majda Arh, Manca Špik in Kvatropirci, Nuška Drašček, Orter, Petra Polak, Polona Furlan ter Steffy in Gregor Ravnik. Poleg tega je izborna komisija izbrala še tri rezervne skladbe: Do nje (Aleksander Novak), Ti si moja roža (Matjaž Perenič) in Življenje je prestiž (Rina K), in sicer v primeru, če bi bila katera skladba diskvalificirana, kar se je v preteklosti že zgodilo.

Nagrade

14 izvajalcev se bo tako potegovalo za veliko nagrado MMS 2016 in nagrade strokovne žirije za glasbo, besedilo, priredbo, izvedbo ter nagrado za obetavnega izvajalca oziroma avtorja – nagrado Danila Kocjančiča. Priljubljeno poletno prireditev bosta, če ne bo večjih presenečenj, znova vodila Lorella Flego in Mario Galunič. Organizatorji pa sledijo vodilu, in sicer želijo z izbranimi novimi skladbami poudariti čar mediteranskega festivala dobrih melodij, ki bo v Portorož privabil ljubitelje dobre glasbe in zabave.

Alesh Maatko
Na MMS se vrača novopečena mamica Manca Špik, ki je leta 2007 na tem festivalu slavila s skladbo Baila, baila, baila.

Nasmeh poletnih dni

Spomnimo. Nacionalni glasbeni festival Melodije morja in sonca s svojimi začetki sega v leto 1978. Prva zmagovalka festivala je bila Moni Kovačič s skladbo Nasmeh poletnih dni. Prvo prizorišče je bilo v Piranu, takoj naslednje leto pa v Portorožu, kjer je festival potem največkrat gostoval. Že kmalu se je pokazal za zelo uspešnega in kakovostnega ter postregel z mnogimi uspešnicami, med katerimi so številne postale zimzelene.

Alesh Maatko
Novo poletno melodijo bo predstavila tudi Majda Arh, ki je na MMS nazadnje nastopila leta 2009.