Zabava

Z nasmehom se vrača v Slovenijo

Alesh Maatko
16. 3. 2016, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Moni Kovačič je v Sloveniji je znana predvsem kot zmagovalka prvih Melodij morja in sonca leta 1978, na katerih je pri rosnih 17 letih slavila s popevko Milana Ferleža Nasmeh poletnih dni.

Osebni album
Moni Kovačič

Istega leta se je Moni Kovačič predstavila še na Splitskem festivalu, Slovenski popevki in Opatijskem festivalu s pesmijo Brez ljubezni mi živeti ni ter z njo osvojila peto mesto. Kot kaže, jo je leto 1978 še posebej zaznamovalo, saj je začela snemati svoje pesmi v nekdanji Jugoslaviji, med drugim je tako posnela štiri albume ter približno 15 singel plošč. Dva albuma, Moni, ki je dosegel srebrno naklado, in Utrip mladosti, pa sta izšla pri RTV Ljubljana. Za Jugoton pa je v sodelovanju s producenti, kot sta Đorđe Novković in Veseli Oršolić, posnela še dva albuma Zagonetka in Može li jače. Ob tem ne smemo pozabiti, da je bila pesem Brez ljubezni mi živeti ni prva singel plošča v nekdanji Jugoslaviji, ki je imela na strani B angleško verzijo pesmi. Pred tem namreč to v Jugoslaviji ni bilo dovoljeno.

Moni Kovačič bo konec meseca nastopila v Športni dvorani Lenart.

AMERIKA

Po uspehu na območju nekdanje Jugoslavije je svojo glasbeno pot leta 1985 nadaljevala v Ameriki, kjer je šest let preživela na turneji s svojo skupino. Tam se je ustalila in si ustvarila družino. V Ameriki je nastopala vse od zahodnih držav do Havajev, napisala in posnela je nekaj solo albumov (Illumination, Slovenian Boy in Home for Christmas) ter sodelovala pri različnih glasbenih projektih. Danes je lastnica treh klinik za fizioterapijo, masažo in akupunkturo, ki med drugim skrbijo tudi za ameriška olimpijska moštva.

VRAČA SE V SLOVENIJO

Moni se še danes pogosto vrača v Slovenijo, kamor vabi tudi ameriške prijatelje, ki jih seznanja z našo kulturo. Njena podpisana slika v naravni velikosti krasi steno Plestenjakove restavracije Soba 102.