Zabava

Kraljevi obisk zanetil spor

Zoran Franc
16. 3. 2016, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turneja po državah Jugovzhodne Evrope, ki sta jo pred dnevi začela britanski prestolonaslednik princ Charles in njegova soproga, je prilila olje na ogenj prepiru med Srbijo in Hrvaško.

STA Foto
Britanski prestolonaslednik princ Charles in njegova soproga Camilla na srečanju s predsednikom hrvaške vlade Tihomirjem Oreškovićem in njegovo soprogo Sonjo.

Odpravnik poslov na britanskem veleposlaništvu v Zagrebu Ian Cliff je pojasnil, da je obisk britanskega prestolonaslednika in njegove soproge namenjen predvsem krepitvi političnih odnosov med državama in povezovanju državljanov. V ospredju bodo področja, na katera se osredotočata gosta.

arhiv Svet 24
Vučićeve jezne besede, ki jih je namenil Oreškoviću: »Torej mi princu Charlesu in njegovi soprogi pokažimo, koliko imamo hrvaških beguncev.«

Informiranje in krepitev odnosov

Charles se bo tako informiral o izobraževanju mladih, trajnostnem razvoju, varstvu okolja in medverskem dialogu, prav tako pa je ljubitelj arhitekture in zdrave prehrane, medtem ko bo Camilla sklenila srečanje z ženskami, ki so bile žrtve posilstev med vojno na Hrvaškem, saj je znana kot oseba, ki skrbi za pomoč žrtvam spolnega nasilja ter podpira več zdravstvenih kampanj in različnih skladov.

Princ Charles je Hrvaško obiskal že štirikrat, najprej še v času nekdanje Jugoslavije, ko se je sestal z Josipom Brozom - Titom, nazadnje pa se je tam mudil leta 1996.

Sporna predstavitev programa

Premierja Srbije Aleksandra Vučića pa je razjezila odločitev predstavitve programa hrvaškega kolega Tihomirja Oreškovića, ki je princu predstavil fotografije, kjer so »Martićeve rakete« uničile sedež hrvaške vlade, prikazujejo raketni napad na Banske dvore 7. oktobra 1991, in ob tem še dve ilustrirani knjigi s fotografijami kulturnega bogastva, ki pričata o razkošju pred in po vojni na Hrvaškem. Spomnimo, da je Srbija ob odcepitvi Hrvaške napadla s pomočjo raket M-87 Orkan. Takratni napad so označili kot zločin proti človeštvu, za katerega je bil obsojen Milan Martić, takratni predsednik Republike Srbije. 

Ob tem so gostoma na dvorišču Banskih dvorov pokazali še ploščo z označbami mest, kjer so rakete uničile palačo, direktor zavoda za restavriranje na Hrvaškem, Mario Braun, pa jim je ob tem predstavil še načrt obnove poškodovanega dela zgradbe.

Poteze niso bile na mestu

Vučić meni, da poteza blatenja slednjih ni na mestu, kar je predstavil tudi na sestanku organiziranega odbora za obisk princa Charlesa. »Kako bi bilo videti, da vodimo princa Charlesa po celotni Srbiji, a ni vasi, v kateri ne bi bilo hrvaških beguncev?« dodaja Vučić. Dejal je, da bi bilo bolje, če bi srečanje potekalo bolj prijateljsko in bi bili pogovori bolj usmerjeni v bodočnost.