Zabava

Klepet z najbolj vreščečo pevko

Alesh Maatko
11. 11. 2015, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi poznal energične Tanje Žagar. Kako da ne, saj na glasbeni sceni razveseljuje vse od takrat, ko smo jo lahko spremljali še v najstniški skupini Foxy Teens.

M24
Tanja Žagar: "V zadnjem času sem bila res več Žabar kot Žagar, a glede na to, da kvakati še nisem začela, žagam pa še kar, ostajam kar pri Žagar."

M24
Tanja Žagar zna poskrbeti za pravo zabavo.

Na glasbeno prizorišče je Tanja Žagar vstopila s štirinajstimi leti, ko se je leta 1996 priključila legendarni najstniški skupini Foxy Teens, s katero je dosegla zavidljiv uspeh, se udeležila mnogih mednarodnih glasbenih festivalov in z dekleti uspešno koncertirala kar devet let.

Po devetih letih uspešnega delovanja v skupini, ki so jo prvotno poleg Žagarjeve sestavljale še Gaynor Johnson, Mirna Reynolds in Maja Mauko, se je leta 2005 podala na samostojno glasbeno pot, na kateri že deseto leto niza uspeh za uspehom. Poleg tega, da si je v najstniškem obdobju pripela zavidljivo glasbeno in uspešno kilometrino (mimogrede, lisičke so leta 1999 slavile še na Slovenski popevki s pesmijo Naj pada zdaj dež), je Žagarjeva tudi dozorela in po izobrazbi postala profesorica glasbe.

Priljubljena glasbenica, ki ima za sabo 1500 nastopov, 130 samostojnih koncertov, 20 videospotov in ne nazadnje pet nagrad na mednarodnih festivalih, pet gongov popularnosti, dva viktorja, dve zlati plošči in celo eno platinasto ploščo, poleg prepevanja že enajsto leto poučuje klavir in otroški pevski zbor v glasbeni šoli v Logatcu.

V svojem delu pa, kot pravi, neizmerno uživa. In uživala bo tudi ta petek v ljubljanski Hali Tivoli, pa čeprav bo petek trinajstega. Ob tej priložnosti si je vedno nasmejana Tanja Žagar, ki jo je kot samostojno pevko najbolj zaznamovala pesem Tiho, tiho čas beži, vzela tudi nekaj časa za naš časopis Svet24 in nam zaupala ozadje afere Žabar.

Facebook
Tanja Žagar

Tanja Žabar ali Tanja Žagar, kaj je pravilno?

V zadnjem času sem bila res več Žabar kot Žagar, a glede na to, da kvakati še nisem začela, žagam pa še kar, ostajam kar pri Žagar. Manjka pa res samo še to, da spoznam kakšnega s priimkom Žabar (smeh)! To bi bila pa filmska zgodba, haha! Namreč kolegica je bila pred prstanom Rus, zdaj je Turk. Vse je mogoče! Bom še malo počakala. In če bom res kdaj postala Žabar, obljubim, da vam bom sporočila.

Šalo na stran, seveda se priimek Žabar navezuje na odmeven veliki plakat, na katerem so vas preimenovali. Ste že našli poredneža, ki je vse to zakuhal?
V prvem trenutku sem pomislila na fotomontažo, takoj v drugem, ko sem videla, da dejansko na plakatu piše Žabar, pa je bila moja misel, da bi ta porednež lahko bila moja glasbena ekipa. Namreč pred desetimi leti, ko se je začela moja samostojna pot, smo se nekega dne pogovarjali o morebitnih koncertih v prihodnosti, in ko je tema nanesla na Halo Tivoli, sem jaz rekla, da če bom pa kdaj imela koncert v Hali Tivoli, se lahko glede na to, da že vse življenje živim v Ljubljani, tudi Žabar pišem. A kot kaže, sem se zmotila, saj so mi povedali, da naj bi šlo za napako. Če pa bom kdaj morda ugotovila, da ni tako, jih čaka zelo sladko žagarsko maščevanje.

In ko sva ravno pri kuhinji – kako gresta skupaj Tanja in aktualno martinovo?
Tanja in martinovo gresta odlično skupaj v vseh pogledih. Tanja v kuhinji pripravi martinove pojedine, še raje pa je za mizo med uživanjem pojedine, da ne govorim o Tanji in njeni skupini Avantura na odru martinovanja. Ugotavljam pa, da bom, če želim ostati aktualna, letos na meni svoje martinove pojedine poleg goske morala uvrstiti še žabje krake (smeh).

Bodo potemtakem za sladico palačinke ali kaj domačega?
Moja martinova sladica bo letos jabolčna pita s smetano in vaniljevim sladoledom. Toda ker sladic ni nikoli preveč, tudi palačink, ki se jih jaz ne morem naveličati, ne bo manjkalo.

In precej domače bo zagotovo na bližajočem se koncertu v Ljubljani? Dolgo oziroma sploh še niste bili tu, a ne?
Nastopala sem v Ljubljani sicer že večkrat, svojega samostojnega koncerta pa tu še nisem imela. Čeprav smo od leta 2008 izvedli okrog 130 koncertov, bo ta v Hali Tivoli nekaj čisto posebnega, saj gre za moj največji koncertni projekt do zdaj. Z menoj na odru bodo izvajalci, ki niso bili gostje še nobenega mojega koncerta. Res bo nepozabno in tudi neponovljivo.

Glede na to, da radi plezate, menda ne boste med šovom kam odskakljali? Zunaj Hale Tivoli je namreč narava, tam so drevesa, vi pa ste poznana kot navihana deklina, ki rada pleza …
Obljubim, da bom skoraj ves čas na odru in da bom po drevesih od veselja plezala šele po koncertu (smeh).

Morda obiskovalcem pripravljate kakšno posebno presenečenje?
Pa še kakšno! In prav zato pravim, da bo tistim, ki ne bodo prišli v Halo Tivoli in ki čakajo na kakšen drug koncert, zagotovo žal, ker se takšno presenečenje lahko zgodi le enkrat.

Bo ta koncert v stilu Tanje Žagar, torej energično več ur brez premora, ali bo kombinacija vsega lepa?
Vsekakor bo energično, vendar tudi brez premora, približno dve uri in pol. Z menoj bosta dve plesni skupini, Mystique show group in Jey dance studio, s katerima kar nekaj časa preživim na plesnih treningih. Glede na to, da sem do zdaj izdala štiri albume, peti z naslovom Carica pa bo izšel konec leta, za izvedbo prav vseh pesmi žal ne bo časa, sem pa naredila takšen izbor, da jih bomo zapeli nekaj z vsakega albuma.

Malo ste že namignili, kakšne pesmi lahko pričakujemo na novem albumu?
Kot sem že omenila, bo novi, peti album z naslovom Carica izšel konec leta. Pesmi bodo energične, plesne, temperamentne, a med seboj različne, tako kot na vseh mojih ploščah do zdaj. Hvaležna sem vsem tistim poslušalcem, ki imajo do mojega dela spoštljiv odnos in so pripravljeni kupiti originalni album. In dokler bo takšnih poslušalcev vsaj še nekaj, se bom trudila izdajati nove plošče.

In za konec, ko sva ravno pred iztekajočim se letom. Kaj si Tanja želi v letu 2016?
Vedno ko zagledam zvezdni utrinek, si zaželim isto in upam, da se mi bo prihodnje leto ta želja uresničila. A ker naj bi se uresničila, če jo nosiš v svojem srcu, bo tako tudi ostalo.