Zabava

S svojimi dekleti tudi do neba

Sonja Javornik
22. 8. 2015, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ženski trio Katrinas je pri nas poznan kot kvalitetna pop zasedba in tudi zadnja pesem Do neba, s katero so se dekleta predstavila na festivalu Melodije morja in sonca, je dokaz za to.

Promo foto

Katrinas sestavljajo Katarina Habe, Sanja Mlinar Marin in Neža Drobnič Bogataj. Katarino, Sanjo in Nežo povezujejo skupne glasbene vizije in ustvarjalni zagon. Druži jih želja po ustvarjanju kvalitetne večglasne vokalne glasbe in po prenašanju njene pozitivne sporočilnosti ljudem. Njihov repertoar zajema vse skladbe s predhodnih zgoščenk Katrinas, poleg tega pa še novo avtorsko glasbo. Vodja zasedbe je Katarina Habe, ki je navdušila tudi kot članica žirije v oddaji Razred talentov.

Pogosto kritiziramo domača besedila, češ da niso dobra, ampak ali ni tako, da če se lotiš resne analize tujih hitov, hitro ugotoviš, da tudi ta besedila niso na kakšni visoki ravni?

Sem kar malo alergična na kritiziranje sodobne slovenske glasbe, ne samo besedil. Idealiziramo zlata šestdeseta, ne vidimo pa, da imamo tudi zdaj ogromno dobrega: besedila Lainščka, Dekleve, Gjurina, Hribarja, Vilčnika, Čermakove, tudi Šifrerja, pa Smolarja, Predina, Kreslina … in še in še bi lahko naštevala. Ogromno je dobrega, prave poezije, ni pa to za vsako muziko. Sodobni pop hiti morajo imeti preprosta, ponavljajoča se besedila, saj je tudi glasba takšna, da sofisticiranosti ne prenese. Bolj pogrešam to, da bi se res dobra muzika, ne samo tista, na prvo žogo, vrtela pogosteje na radijskih postajah.

Kaj je bolj pomembno, besedilo ali melodija?

Oboje – gre za sinhronost besedila, melodije in ustrezne izvedbe in samo prava kombinacija je zmagovalna.

Katarina Habe: "Menim, da se stvari zaradi določenih posameznikov, ki se morda v medijih radi izpostavljajo in kregajo, zdijo precej bolj črne, kot so v resnici."

Kaj bi z novo skladbo radi sporočili poslušalcem?

Naša skladba Do neba je lahkoten poletni napev, ki naj bi odslikaval poletno vzdušje dveh zaljubljencev na morju. Poletje in morje vsaj v meni vsako leto ponovno obudita zaljubljenost, ko se počutim, da bi šla za ljubega prav do konca sveta in z njim lovila zvezdne utrinke. 

Mislite, da poslušalce sploh zanimajo sporočila glasbenikov?

Jaz vem, da naše občinstvo zagotovo. Na naše koncerte pridejo tisti, ki v naših besedilih začutijo sebe in potem z nami delijo svoj svet.

Zakaj je pomembno, da glasbeniki držite skupaj?

Ne samo glasbeniki, vsi ljudje moramo držati skupaj. Energija skupnosti daje zagon, dela preboje in daje krila. Delček vpliva na celoto in celota na del – vse je povezano med seboj.

Podpora med glasbeniki v Sloveniji, kjer smo vsi skregani med sabo in se bohoti nevoščljivost, je videti kot prava iluzija. Imate kaj upanja, da bo drugače?

Moram reči, da smo očitno me privilegirane, saj se gibamo v krogih, kjer tega ne občutimo. Kjerkoli nastopamo, med nastopajočimi vlada prijateljsko vzdušje. Menim, da se stvari zaradi določenih posameznikov, ki se morda v medijih radi izpostavljajo in kregajo, zdijo precej bolj črne, kot so v resnici. Recept je: dobro ustvarjaj, živi svoje glasbene sanje, bodi zadovoljen sam s sabo in potem boš srečen za vsakogar, ki mu nekaj uspe. Moram pa povedati, da je včasih problem pri ocenjevanju glasbe, kjer določene stvari res niso ravno realne, in takrat se celo jaz, večna optimistka, ne morem sprenevedati, da je to okej, če pa nikomur niso jasni kriteriji. Pri tem ne gre za nevoščljivost, temveč za nestrinjanje z nerealnimi odločitvami.