Zabava

Jan Plestenjak izbira hude avtomobile zaradi žensk?

S.J.
12. 6. 2014, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V svoji novi uspešnici Jan Plestenjak sicer poje o Novi generaciji, pri avtomobilih pa prisega na malo starejše letnike. Že na začetku kariere je navdušil s svojim voznim parkom, danes pa je raje kot v avtu na svojem dvokolesniku, saj pravi, da mu motor omogoča boljši stik z naravo. Zaupal nam je tudi, da mu je ljubše, če vozi sam, pa čeprav imajo številni zvezdniki raje kakšnega osebnega šoferja.

Ste bili morda že v otroštvu navdušenimi nad avtomobilčki in drugimi prevoznimi sredstvi?

Seveda. K nam je vedno prihajalo veliko mojih prijateljev iz osnovne šole, da smo se igrali v naši dnevni sobi. Rekli smo: »Gremo se igrat z avtomobilčki!« Tako je bil avto za nas že takrat pomembno prevozno sredstvo.

Koliko avtomobilčkov ste imeli v svojem mini voznem parku?

Veliko, ker sem jih podedoval tudi od brata.

Se bolje spomnite prvega kolesa ali prvega avtomobila?

Spominjam se svojega prvega avtomobila. To je bil rabljen firebird, ki je bil cenejši od starega golfa, je pa bil za tiste čase videti res hudo, ker ga ljudje niso poznali, saj takih avtov pri nas ni bilo kaj veliko.

Ali moški izbirate hude avtomobile zaradi žensk ali zato, da vam zavidajo prijatelji?

Ko si mulček, si verjetno z avtom pridobiš nekaj veljave, tiste na prvo žogo. Če pa imaš kaj v glavi, kmalu spoznaš, da je to zgolj umetna samozavest. Zdaj je zame pomembno, da ima avto značaj – lahko je star tudi deset, petnajst let, če le ima nekaj, česar najmodernejši morda nimajo. Ljudje, ki so obsedeni s tem, da imajo najnovejše modele avtomobilov, so zame res ubogi.

Katera vozila imate trenutno v voznem parku?

19 let star porsche, ki je zadnja generacija zračno hlajene carrere, in mercedes 500sec, letnik 90, legendarni kupe, ki je vladal v osemdesetih letih. Ta dva avtomobila bosta verjetno za vedno ostala pri meni, saj sta oba zaznamovala neko obdobje.

Zdi se, da ste zadnja leta bolj navdušeni nad motorjem kot avti. Je res?

Motor je zame prvinskost. Nevaren je, v vsakem trenutku moraš biti pozoren. Vonjaš trave, smog, pognojeno njivo, sveže razžagan les ... Moraš opazovati naravo, gledati, kje so oblaki, da te ne zalije ... Super je.

Ste imeli kdaj že kakšno nesrečo na cesti?

Sem, ampak obe že na začetku vozniške »kariere«. Prvič nisem bil sam kriv, teden dni pozneje na istem mestu pa sem bil. Na srečo ni bilo nič hujšega.

Se raje prevažate z vozili, ki jih vozite sami, ali imate radi tudi javni prevoz? Vsaj letala, morda.

Zame mora biti pot aktivna. Nisem navdušen nad tem, da me vozijo drugi.

Vaš oče je bil pilot. Si tudi vi želite leteti?

Res sem si to želel, vendar je želja žal ostala neuresničena, saj zaradi slabega vida ne morem biti pilot.