Zabava

Cirkus okoli Jan Plestenjaka

Sonja Javornik/M.J.
1. 6. 2014, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

»Nove generacije imajo velik potencial, vendar ne najdejo časa, da bi ga izkoristile, saj jih velike korporacije zasipajo z instantno zabavo,« razmišlja Jan Plestenjak, ki je skladbo Nova generacija zato posvetil prav mladim, za katere je pripravil poseben natečaj, na katerem bo najboljše tudi nagradil.

Jan Plestenjak je navdušil svoje oboževalke z zavzemanjem za enakost življenja in obsojanjem nasilja.

Jana imamo novinarke zelo rade. Pa ne samo zato, ker je tako postaven in ljubezniv, ampak tudi zato, ker je eden redkih v našem svetu zabave, ki se ves čas trudi, da bi se še izboljšal. Tako kot je iz nerodnega najstnika z očali z nekaj vadbe in skrbi za telo postal izjemno postaven možak, tako tudi pri glasbenih projektih vedno znova preseneti z napredkom.

Že ko je zakorakal na glasbeno prizorišče, mu ni bilo mogoče očitati glasbenega znanja, saj je bil že tedaj izjemen kitarist, z leti pa je tudi pevsko napredoval. Njegovi albumi so vse bolj izpiljeni, pred nekaj leti pa je pesmi celo priredil za orkester. Tudi sporočila skladb so iz tistih naivnih ljubezenskih čedalje močnejša. In Nova generacija je zagotovo skladba, ki ima težo, saj je Jan dober opazovalec družbe, tako da mu ni ušlo, kako pasivne so nove generacije. Pa ne samo pri nas ...

Jan je vedno poskušal pomagati ljudem okoli sebe. Odzival se je na ponudbe za dobrodelne nastope, potem je kar sam organiziral velike koncerte za dober namen, zdaj pa bo iz svojega žepa nagradil mlade ustvarjalce. Pa ni nujno, da na natečaj pošljejo glasbena dela, saj pevec ne želi omejevati ustvarjalnosti, tako kot tudi sam ne mara, da bi ga kdo omejeval.

»Mladim stalno kaj ponujajo, saj bi jih korporacije rade vzgojile v kupce. Tudi prepadi med generacijami so po mojem mnenju umetno ustvarjeni, saj smo vendar vsi v istem cirkusu. Mislim, da je čas, da mladi prebudijo svojo kreativnost in da uresničijo svoje ideje, in želim si, da bi tudi s tem razpisom dal potrebno spodbudo za nove stvaritve,« pravi glasbenik, ki se zaveda, da je sam odraščal v precej drugačnih okoliščinah. »Moja generacija je zrasla, ko še ni bilo interneta. Ves dan smo potrebovali, da smo prišli do kakšne informacije, od katere nas danes deli en sam klik. Danes vsi nenehno ponujajo nekaj novega – trgovine, modne hiše, politika ... To mlade zelo duši, saj nimajo časa, da bi se izrazili sami.«

Jan priznava, da je tudi sam odvisen od informacij, vendar se tega zaveda in poskuša temu vsaj kdaj tudi ubežati. Tako si dostikrat dovoli, da je nedosegljiv na telefon, zaveda pa se, da je njemu laže, saj je odraščal v času, ko ni bilo mobilnih telefonov, in zato to ni nekaj, kar bi mu bilo nujno potrebno.