Zabava

Znani Slovenci radi darujejo kri

Mojca Vakselj
21. 12. 2013, 16.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nedavno se je uradno zaključila vseslovenska krvodajalska akcija Zate bi dal kri, kjer so nam znani Slovenci zaupali, zakaj in kolikokrat darujejo kri.

Gregor Wernig/ Agencija Kratermedia

Raperja Zlatko in Trkaj, pevki Urška Majdič in Manca Špik ter biatlonska ekipa Slovenije so le nekateri od znanih Slovencev, ki se zavedajo pomena človeškega življenja, zato radi darujejo kri. »Svojim poslušalcem sem daroval svoje srce, svojo dušo celemu svetu, kri pa vsem tistim, ki so jo potrebovali,« nam je zaupal Zlatko in dodal, da je bila odločitev za to, da daruje kri, zelo preprosta.

»Glede na to, da nas greje isto sonce, smo soljudje, ki si moramo pomagati med sabo in se postaviti v položaj tistega, ki kri nujno potrebuje,« nam je razložil Zlatko, ki je kri nazadnje daroval, ko je dobil hčerko. »Darujem zaradi solidarnosti. Če lahko pomagam, to naredim. Gre za odgovornost posameznika. Darujem vsakič, ko me pokličejo, ko jim primanjkuje moje krvne skupine. Navadno je to vsaj dvakrat na leto,« je povedala Urška Majdič in dodala, da si je za take stvari vedno treba vzeti čas.

Gregor Wernig/ Agencija Kratermedia

Čas si je vzela tudi pevka Manca Špik, ki pa krvi sicer ne more darovati. »Kri rešuje življenja in premalo se zavedamo, da smo danes tukaj, jutri pa nas lahko več ni. Če lahko ljudje rešujemo življenja, mislim, da je lepo vedeti, kje lahko to naredimo. Vsak človek, ki daruje kri, se počuti plemenito, in ker se imam tudi jaz za plemenito, sem danes tukaj,« nam je zaupala Špikova.

Gregor Wernig/ Agencija Kratermedia

7000 novih krvodajalcev

Akcijo Zate bi dal kri so podprli Petrol, Rdeči križ Slovenije ter Zavod RS za transfuzijsko medicino, ki so ob zaključku zadovoljni z izkupičkom. »V letošnjem letu se je krvodajalcem pridružilo več kot 7000, v treh letih krvodajalske akcije 'Daruj energijo za življenje' pa skupaj kar 25.000 novih krvodajalcev. Lep dokaz, da vse več ljudi povezujeta solidarnost in skrb za sočloveka,« pravijo organizatorji in podporniki.

Gregor Wernig/ Agencija Kratermedia

Gregor Wernig/ Agencija Kratermedia