Zabava

Slovenska igralka na vroči liniji

Iztok Gartner
10. 9. 2013, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Leta 1976 rojena gledališka superzvezdnica Mojca Funkl te dni blesti v glavni ženski vlogi izvrstnega filma Adria Blues, v katerem igra ženo Senada Bašića, ki se preživlja z delom na vroči liniji. Če rečemo, da gre za eno boljših vlog slovenskega filma zadnjih let, ne pretiravamo, zato si Mojco želimo še večkrat videti na velikih platnih.

: Iztok Gartner
Med snemanjem je bila v četrtem in petem mesecu nosečnosti.

Začniva v kontekstu. Kakšna je razlika med igranjem v gledališču in na filmu?

 V bližini občinstva. "V filmu ne šepetaš, da se te sliši v zadnjo vrsto, v gledališču ne igraš za 'close-up'," je rekel Rade Šerbedžija.

 

Zakaj za vraga skoraj vsi naši igralci tudi na filmu igrajo tako kot v gledališču? Mar ne vedo, da prav to ubija slovenski film?

 Nisem prepričana, da ga ubija samo to. Niti nisem prepričana, da je z njim tako slabo, da ga ubijajo.

 

Kako to, da slovenski film tako težko najde občinstvo?

 Težko rečem. Del je gotovo, da občinstva ne zna pritegniti. Imamo pa tudi Slovenci poseben odnos do svojih filmov in jim že vnaprej ne damo možnosti.

 

Kako je mogoče, da v slovenskem filmu le redko vidimo žensko vlogo, zaradi katere lahko igralka postane zvezda? Se slovenski film boji zvezd?

 V Sloveniji bi težko govorili o zvezdah v primerjavi s tujino. Znani ljudje tu težko prerasejo v zvezde. Vseeno pa mislim, da je nekaj mojih kolegic naredilo že odlične filmske vloge.

 

Zakaj ste tako dolgo čakali na svojo prvo pravo glavno filmsko vlogo?

 Priznam, da sem se o tem spraševala tudi sama. Saj ne da bi mislila, da mi pripada, sem si pa želela priložnosti.

 

Ste se na prizore z vročo linijo pripravljali z delom na pravi vroči liniji ali ste pač naravni talent?

 Poskusila sem stopiti v stik s katero od žensk, kar mi je po nemalo težavah tudi uspelo. Nerade govorijo o tem. Kar so zamolčale, sem dopolnila z lastno domišljijo.

 

Je za igralko naporno in neprijetno snemati seksualne prizore in  kaj je na vroč filmski seks s Senadom Bašićem dejal vaš partner?

 Seveda seksualni prizori niso najlažji, vedno mora biti prisotnih veliko ljudi. Vse skupaj je odvisno od občutka ekipe na 'setu'. Rada bi se zahvalila celotni snemalni ekipi za čudovito vzdušje na snemanju. Kar se tiče partnerja, je moj mož tudi igralec, tako da mu to ne predstavlja problema. Sva pa navajena, da drug drugemu poveva, kadar bova igrala take prizore.

 

 Kako igralca, ki imata na platnu tako zelo intimne prizore, to potem ločita v zasebnosti?

 Del našega poklica je, da s soigralci doživljamo imaginarne odnose, čustva. Kmalu se tega nekako navadiš, čeprav je znano, da zna kakšna iskra z odra ali filma preskočiti tudi v zasebno življenje.

 

Mi zaupate kakšno zanimivo prigodo s snemanja filma?

 Največja prigoda je bila, da v filmu nastopa tudi nevidni igralec. Med snemanjem sem bila namreč v četrtem in petem mesecu nosečnosti.

 

Znani ste kot odlična improvizatorka. Vam je režiser Miroslav Mandić dovolil kaj takšnega tudi na filmu?

 Hvala. Improvizacija je bila vseskozi v rokavu, saj je Miroslav nekaj stvari, ki niso štimale, popravljal prav na 'setu'. Sem mu pa ves čas popolnoma zaupala.