Zabava

Karpo Godina prejel Badjurovo nagrado za življenjsko

STA/M.J.
14. 8. 2013, 13.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na 16. festivalu slovenskega filma bo Badjurovo nagrado za življenjsko delo prejel režiser, pedagog, montažer in snemalec Karpo Godina. V sklopu festivala, ki bo v portoroškem Avditoriju potekal med 11. in 15. septembrom, bodo Godini posvetili tudi retrospektivo.

Mediaspeed

V tekmovalnih programih bo letos prikazanih 42 filmov. Vsestranski filmski ustvarjalec Karpo Godina se je rodil leta 1943 v Skopju. Sredi 60. let minulega stoletja je s serijo kratkih eksperimentalnih filmov potoval po jugoslovanskih festivalih in tam spoznal kolege, s katerimi je pozneje sodeloval kot direktor fotografije: Želimirja Žilnika, Bata Čengića, Lordana Zafranovića, Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića, Vojka Duletiča in Filipa Robarja Dorina.

Leta 1968 ga je Žilnik povabil k filmu Zgodnja dela kot direktorja fotografije, snemalca in montažerja. Film je zmagal na Berlinskem filmskem festivalu. Kot režiser, direktor fotografije, snemalec in montažer je leta 1980 posnel svoj prvi celovečerni film Splav meduze.

Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je dolga leta poučeval najprej filmsko režijo, pozneje pa predmet Filmska in TV kamera. Za svoje delo je prejel več kot 40 slovenskih in tujih nagrad, med njimi tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo leta 2006.

V tekmovalnih programih Festivala slovenskega filma (FSF) se bo letos zvrstilo 42 filmov, družbo pa jim bodo delali še številni drugi, ki bodo prikazani v sekciji Panorama in na posebnih projekcijah. Filmski program je oblikovala selektorska ekipa, ki jo poleg vodje festivala Igorja Prassla sestavljajo še programski vodja Denis Valič ter programska svetovalka Katja Čičigoj.

Ob vesnah, ki jih bo podelila strokovna žirija, se bodo filmi potegovali še za nagrado, ki jo podeljuje revija Stop.

Program festivala je že objavljen na uradni spletni strani FSF, vstopnice za projekcije pa bodo naprodaj od 26. avgusta, so sporočili organizatorji.