Zabava

Viktorji 1995: Žlahtni viktor prvič dami

3. 3. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po Bojanu Adamiču, Vilku in Slavku Avseniku ter Tonetu Fornezziju Tofu je viktorja za življenjsko delo leta 1995 prvič dobila dama, legendarna pevka zabavne glasbe Marjana Deržaj.

##IMAGE-21231##

Med glasbene uspešnice Marjane Deržaj, ki je leta 1995 prejela viktorja za življenjsko delo, štejemo Ne čakaj pomladi, Orion, V Ljubljano (Naš mali avto), Vozi me vlak v daljavo, Zemlja pleše ..., med najbolj znanimi pa je zagotovo skladba Poletna noč (besedilo je napisala Elza Budau, uglasbil pa jo je Mojmir Sepe), s katero je zmagala na festivalu na Bledu leta 1964.

Dobitniki viktorjev popularnosti:

televizijski: Stojan Auer

radijski: Sašo Hribar

glasbeni: Čuki 

Dobitniki strokovnih viktorjev:

najbolj elegantno oblečena medijska osebnost: Barbara Drnač

najboljša radijska kulturna oddaja: Gremo v kino

najboljša radijska zabavna oddaja: Glasbeni večer z Janetom Webrom

najboljša televizijska kulturno-umetniška dokumentarna oddaja: Povečava

najboljša televizijska igrana oddaja: Striptih Filipa Robarja Dorina

najboljša televizijska zabavna oddaja: Radovedni Taček

Viktor za posebne dosežke na področju televizije, filmske in gledališke produkcije: Roman Končar (Utemeljitev: Je stavek, ki druži televizijo, film in gledališče preteklosti s televizijo, filmom in gledališčem sedanjosti. Ta je: "Ne gre!" No, videti je, da je bilo tako doslej. Toda če nekdo v zelo kratkem času posname film, postavi otroški muzikal in sodeluje še pri treh televizijskih produkcijah, potem lahko rečemo samo – gre.)

Viktor za posebne dosežke za televizijsko oddajo s humanitarnim sporočilom: Matjaž Fistravec (Utemeljitev: Lani je njegov film z naslovom Brez – odrešen lažne sentimentalnosti nevsiljivo kaže pot človeka, ki se je na goro, zanj pomembno in sveto kot življenje samo, odpravil, kljub temu da je brez nog – požel občudovanje po vsem svetu. Na filmski trak Matjaža Fistravca se je visoko v gorah, kjer ni prostora za lažne vrednote, izpisala zgodba, ki jo nekdo živi, drug posname, le upamo pa lahko, da bi jo razumel tudi slehernik v dolini.)

##IMAGE-21232##

Viktor za posebne dosežke na področju medijev in popularne kulture: Brane Rončel (Utemeljitev: Za pravovernega Slovenca je nujno, da gre včasih v svet in spozna, kaj dobrega premorejo pri sosedih. No, da bi človek sam sebi razkril, kako jazz in latino glasba bogatita vsako količkaj občutljivo dušo, ni treba nikamor – dovolj je spremljati tisto, kar počne Brane Rončel. Brane Rončel nam dokazuje, da v svetu še vedno več kot vse drugo velja prav prijateljstvo – kako bi lahko drugače razumeli, da v Ljubljano prihajajo največja imena "njegove" glasbe; glasbe, s katero nas je že zastrupil).

Viktorje za leto 1995 so podeljevali marca 1996 v Cankarjevem domu. Prireditev sta vodila Marjan Paternoster in Barbara Drnač. Uvodno koreografijo si je zamislila Mirjam Podobnik, plesala je Kazina.

Ker sta radijski in televizijski program vsako leto bogatejša, so to leto podelili kar dva radijska, tri televizijske in tri viktorje za posebne dosežke več.

Na prireditvi so kot glasbeni izvajalci nastopili Ivo Godnič, Salome in Gregor z uspešnico iz "kafeteatra", iz Arabelle (besedilo Miša Čermak). Koreografijo je pripravila Mojca Horvat. Tu so bili še Tanja Ribič in Janez Zmazek Žan, ki sta zapela pesem, ki jo je napisal Saša Lošić, Magnifico, Marta Zore in Vili Resnik, Helena Blagne, Irena Vrčkovnik, Nino Robič in Lado Leskovar so zapeli pesem Vrtiljak, Regina, Adi Smolar.

Sklepna točka je bil nastop Borisa Permeta, ki je na staro kavbojsko pesmico nalepil slovensko besedilo, njegov nastop pa so popestrile plesalke Kazine s koreografijo Mojce Uršič.