Zabava

Danes bi praznoval 70. rojstni dan

STA
27. 11. 2012, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na današnji dan se je pred 70 leti v Seattlu rodil slavni kitarski virtuoz Jimi Hendrix, ki je bil znan tudi kot odličen pevec in pisec pesmi.

Številne generacije ljubiteljev rocka ga poznajo po uspešnicah, kot so "Foxy Lady", "Hey Joe", "Little Wing" in "Voodoo Child (Slight Return)". V nepojasnjenih okoliščinah je umrl star komaj 27 let.

Hendrix se je rodil leta 1942 v Seattlu. Že v srednji šoli je nastopal kot kitarist v rhytem and blues skupinah, kasneje se je pridružil številnim ameriškim zasedbam. Leta 1966 je v Londonu z basistom Noelom Reddingom in bobnarjem Mitchem Mitchellom ustanovil trio Jimi Hendrix Experience, sledila je pot k uspehu.

Posnel je številne uspešnice, ki so se zapisale med najpomembnejše stvaritve rock glasbe 60. let minulega stoletja. Leta 1968 je ustanovil še skupino The Band of Gypsies, v kateri sta nastopala tudi kitarist Billy Cox ter bobnar Buddy Miles.

Hendrix, ki so ga ves čas spremljale težave z drogami, je po neki zabavi v starosti 27 let umrl 18. septembra leta 1970v Londonu. Ker je preminil v sumljivih in še danes nepojasnjenih okoliščinah, ga pogosto omenjajo v povezavi s Klubom 27. Vanj vključujejo tudi kitarista Roling Stonesov Briana Jonesa, Janis Joplin, Jima Morrisona, Kurta Cobaina in pa Amy Winehouse.

Sedemdeseto obletnico Hendrixovega rojstva bo po izbranih kinematografih po vsemu svetu zaznamovala projekcija posnetka njegovega legendarnega nastopa na Woodstocku leta 1969, je napovedano na glasbeniku posvečeni spletni strani.

Kot je nedavno poročala ameriška tiskovna agencija AP, pa naj bi 5. marca prihodnje leto izšel album, na katerem bodo zbrane Hendrixove doslej neobjavljene skladbe, ki jih je posnel z mislimi na projekt "Electric Ladyland". Na posnetkih glasbenik igra klaviature, tolkala in drugo kitaro.