Svet

Orkan Sandy povzročil New Yorku za 42 milijard dolarjev škode

STA
27. 11. 2012, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po ocenah ameriške zvezne države New York je orkan Sandy, ki je konec oktobra prizadel severovzhod ZDA, povzročil za 42 milijard dolarjev škode.

Kot je poudaril guverner Andrew Cuomo, je bil ta orkan dražji celo od orkana Katrina, ki je leta 2005 razdejal obalo Mehiškega zaliva pri New Orleansu.

Za neposredno obnovo in popravila bodo potrebovali okoli 32 milijard dolarjev, devet milijard dolarjev pa za zmanjšanje škode in preventivo. "Mislim, da je edino pametno, če se pripravimo na naslednji večji orkan, na primer z zaščito električnega in omrežja mobilne telefonije," je sporočil Cuomo.

Cuomo, newyorški župan Michael Bloomberg in kongresna delegacija države, bodo sedaj sestavili uradno prošnjo za pomoč zveznemu proračunu, ki se že brez tega utaplja v več kot tisoč milijardah letnega primanjkljaja. Vendar Cuomo pravi, da proračun države New York tega sam ne bo prenesel.

Po ocenah Bloomberga je skupna škoda v mestu znašala 19 milijard dolarjev, iz Washingtona pa jih želijo najmanj 10 milijard.

Guverner sosednje zvezne države New Jersey, republikanec Chris Christie, ki je napovedal, da se bo prihodnje leto potegoval za nov mandat, je doslej prijavil za 29,4 milijarde dolarjev škode. Svoje pa bodo zahtevala tudi ostala prizadeta območja.

Edina dobra plat naravne tragedije je, da politiki prenehajo strankarske delitve. Na zvezni proračun so se družno spravili tako demokrati kot republikanci iz prizadetih držav, čeprav so slednji na severovzhodu ZDA "izumirajoča vrsta" kot demokrati na jugu.