Sta novice (niso vidne)

Kanglerja presenetila izključitev iz stranke

STA
23. 11. 2012, 20.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Župana Maribora Franca Kanglerja je presenetila odločitev vodstva SLS o izključitvi iz stranke, o čemer je bil obveščen prek medijev, saj pravi, da ni imel možnosti predstaviti svoja stališča.

Člani mariborskega mestnega odbora SLS so mu kot županu izrekli podporo in napovedali kolektiven izstop iz stranke, če bo sklep vodstva ostal nespremenjen. Kot je dejal Kangler, je predvideval, da bo na torkovi seji izvršilnega odbora lahko podal svoje stališče, a je bil ta sestanek odpovedan.

Ob tem je izrazil začudenje nad očitkom predsednika SLS Radovana Žerjava, da dela škodo stranki. Spomnil je, da je bila SLS v preteklosti vselej stranka z daleč največ državnimi svetniki. Danes ima le enega svetnika, ob njem in Petru Vrisku, ki so ga prav tako izgnali iz stranke. Zato bi se bilo po Kanglerjevih besedah dobro vprašati, zakaj je temu tako.

Odločitev v skladu s statutom SLS sicer sprejema, a pravi, da dobiva tudi podporo iz vse Slovenije. S kolegi iz mestnega odbora SLS je namreč ves čas na zvezi. Po njegovem mnenju je tudi precej mogoče, da jih bo kar nekaj izstopilo iz stranke. Mestni odbor SLS Maribor je kasneje tako že napovedal kolektivni izstop iz stranke, če bo sklep o izključitvi ostal nespremenjen.

V zvezi s postopkom izključitve so namreč mnenja, da vodstvo SLS ni upoštevalo in izpolnjevalo statuta stranke. Zato so ga povabili na sestanek v Maribor. Ne strinjajo pa se tudi z načinom komuniciranja v stranki, saj so bili s sklepom vodstva stranke obveščeni šele iz medijev.

Vodstvo SLS je v četrtek zvečer sprejelo sklep o izključitvi Kanglerja iz stranke. Ob tem so še zapisali, da če Kangler dokaže nedolžnost pred institucijami pravne države, vodstvo stranke nima zadržkov, da nadaljuje svoje delo v stranki.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je danes pojasnil, da je SLS Kanglerja pozvala, naj sam izstopi iz stranke in jo s tem razbremeni, ker tega ni storil, je bila to prisiljena storiti stranka. Kot je dejal, je SLS že v nekaj primerih pokazala, da zna "pometati tudi pred svojim pragom", ob čemer meni, da bi to morali početi vsi v politiki.

Žerjav je poudaril tudi, da v SLS ne želijo prejudicirati odločitev pristojnih organov glede očitkov županu in razvoj dogodkov. "Če bo sodišče reklo, da župan ni ničesar kriv, bomo to morali vsi sprejeti. Tisti, ki so peljali take postopke, pa se mu bodo morali tudi opravičiti," je bil jasen.

Obsodil je tudi proteste in vandalizem v Mariboru. Upa, da ti nimajo političnega ozadja in ocenjuje, da bo Kangler župansko funkcijo težko opravljal naprej glede na pritisk ulice. Kot je dejal, pritisk ulice zavrača, nadaljnje županovanje pa je odločitev župana.

Ker se je na začetku tedna omenjalo, da bi danes lahko bil nov protest, so policisti za kakšno uro zaprli dostop do sedeža občine. Pred stavbo se je v večernih urah zbralo nekaj deset ljudi, večinoma radovednežev in novinarjev, a dejanskega protesta ni bilo.

V tem mesecu je sicer prišlo že do treh protestnih shodov proti Kanglerju, naslednji pa se napoveduje za ponedeljek, ko se pričakuje največjo udeležbo doslej. Tako imenovana 2. Mariborska vstaja naj bi se začela ob 16.30 na Trgu svobode.

Za ponedeljek je bila sicer napovedana seja mestnega sveta, na kateri naj bi govorili tudi o obtožbah protikorupcijske komisije zoper Kanglerja. Vendar se je večina vodij klubov svetnikov mariborskega mestnega sveta na sestanku, ki ga je sklical župan Kangler, strinjala, da seje v ponedeljek ne bo.

Ob zadnjih dogodkih v mariborski občini strokovnjak za lokalno samoupravo Stane Vlaj opozarja, da imajo župani v Sloveniji premočan položaj in pooblastila. Pravnik Miro Cerar pa meni, da zakonska podlaga za sankcioniranje koruptivnih županov obstaja, a dodaja, da je sodna praksa sodišč premila, da bi bila lahko učinkovita.

Zakon o lokalni samoupravi sicer razrešitev župana predvideva le v primeru, če ta ne izvršuje odločb ustavnega sodišča ali pravnomočnih odločb sodišča, pristojnega za upravne spore. V takšnem primeru o razrešitvi odloča državni zbor na predlog vlade. Županu, podžupanu ali članu občinskega sveta pa preneha mandat le v primeru, če je pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev. Zakonodaja ne predvideva sankcij za druga neetična ali nezakonita dejanja.