Zimski športi

Prvo poglavje oživljenega hokejskega derbija pripadlo zmajem

STA
28. 10. 2014, 22.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Hokejska tekma med Jeseničani in Ljubljančani spada med klasike slovenskih športnih rivalstev in tako je tudi današnji dvoboj, čeprav še daleč od nekdanjega blišča in pomena, pokazal stopničko na vrnitvi hokeja na Jesenicah na stare tire. Na ledu pa so bili sicer boljši gostje iz prestolnice s 4:2.

arhiv Ekipe

Naslednja tekma teh ekip v državnem prvenstvu bo 10. decembra, ko bodo gostitelji Ljubljančani.

Po dolgem času je na slovenski hokejski sceni spet na sporedu pravi derbi. Morda se nekaterim ljubiteljem hokeja zdi, da to nista več ista tekmeca kot v začetnih letih slovenske osamosvojitve, ko je bil to vrhunski športni dogodek in spektakel. A vseeno - ekipi Sij Acroni Jesenice in Telemach Olimpija - sta v tem trenutku tisto, kar lahko največ ponudi klubska scena na Jesenicah in v Ljubljani.

Gneča pred dvorano Podmežakla pol ure pred tekmo je že napovedovala vrnitev starih dobrih časov; v dvorani se je ta večer zbralo vsaj 2000 gledalcev. Pred dnevi so na novinarski konferenci domačega kluba, ko so oznanili sodelovanje z novim (starim) glavnim pokroviteljem Acronijem, izrazili upanje, da bo navijačev najmanj 2000. In obenem namignili, da bi si zaželeli tudi tekmeca v najmočnejši postavi. Prvi del želje se je izpolnil, drugi ne.

Pri ljubljanskem ligašu so namreč, tako kot na dosedanje tekme v DP, na Gorenjsko poslali svojo pomlajeno zasedbo. Brez tujcev in brez udarnih adutov iz lige Ebel ter s pomočnikom trenerja Bojanom Zajcem v glavni vlogi na klopi; odločitev pa so pojasnili s tem, da ima prva ekipa zgoščen tekmovalen ritem, pa tudi mladi igralci, na katerih sloni igra v DP, si po mnenju vodilnih iz Tivolija zaslužijo priložnost proti večnemu tekmecu.

Kar nekaj časa je minilo, odkar sta se prvi ekipi obeh klubov pomerili med seboj. Zadnji pravi tekmovalni derbi, kakršnega so poznali navijači, je bil 2. aprila 2012, ko je v finalu DP Ljubljančani premagali takratne Acroni Jesenice s 5:2 in s skupnim izidom 3:1 v zmagah osvojili naslov prvaka. Poleti 2012 je sledila tekma, ki se je izkazala za labodji spev starega jeseniškega kluba, na poletni ligi na Bledu pa so avgusta še zmagali Jeseničani s 3:1.

Nato so Acroni Jesenice ugasnile, avgusta lani so nato ustanovili ekipo Team Jesenice, ki pa je bila le začasna rešitev pod okriljem Hokejske uveze Slovenije. Ekipa pod tem imenom, ki je delovala na amaterski ravni, je nato vseeno prišla v finale DP, kjer pa najmočnejša slovenska ekipa iz Ljubljane ni imela težav. V ne prav izenačenem spopadu so zmaji zmagali, zadnji medsebojni obračun 3. aprila letos se je končal s 6:3 za zeleno-bele.

Na današnji tekmi so v začetku kljub pomlajeni zasedbi gostje prevladovali, domači so si sicer priigrali nekaj priložnosti, vendar niso zadeli ali pa je vratar Aleš Sila strele ubranil. Edini gol v prvi tretjini je dosegel Jaka Zdešar po kazenskem strelu v sedmi minuti.

V nadaljevanju so na začetku še prevladovali gostje, prek Davida Planka zadeli tudi vratnico, en gol pa so jim sodniki razveljavili, ker je bil dosežen z nogo. A ob koncu so bili vse nevarnejši tudi Jeseničani in Sila je moral nekajkrat dobro posredovati.

V zadnji tretjini pa so začeli padati tudi goli. Najprej dva, ki sta navdušila navijače v Podmežakli, saj so domači po golih Saša Rajsarja in Jake Podrekarja, pri slednjem so sicer gostje protestirali, da je bil dosežen z nogo, že povedli z 2:1. A prednosti niso znali zadržati, privoščili so si preveč izključitev, Ljubljančani pa so se vrnili. Z goloma Luke Kalana v 49. in Roka Leberja, ki je v 54. premagal vratarja Jureta Pavliča s strelom med nogama, je bilo na semaforji 2:3, zadnji poskus rdečih brez vratarja pa se je v 59. končal še z zadetkom Aljaža Uduča.

"Super je bilo. Za nas mlade je seveda vrhunsko igrati na derbiju pred toliko navijači. Borili smo se, metali pod ploščke, zadeli smo štirikrat, kar je bolje kot v ligi Ebel. Morda nekaj ljudi ni verjelo, da lahko z mlado ekipo premagamo Jeseničane, a smo dokazali, da smo 'poborbali', kot je treba, zmaga pa je bila zaslužena," je tekmo ocenil ljubljanski napadalec Jure Sotlar.

"Mislim, da je bilo v prvih dveh tretjinah ključna naša neučinkovitost, v zadnji pa preveč izključitev. Z motivacijo ni bilo težav, ne glede na to, s kakšno postavo pride Olimpija, je na Jesenicah to vedno magnet. Tudi navijači so se zbrali v lepem številu, čeprav so vedeli, da ne bo v polni postavi. Seveda takšen derbi vpliva na psiho, morda je bila želja tudi prevelika, morda tudi zaradi tega neučinkovitost v prvih dveh tretjinah," je dejal trener domačih Gorazd Rekelj.