Zimski športi

Ligetyju zadnji veleslalom, Hirscherju skupna zmaga

STA/J.P.
15. 3. 2014, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ted Ligety je zmagovalec zadnjega veleslaloma v sezoni svetovnega pokala alpskih smučarjev. Američan je peto veleslalomsko zmago v tej sezoni v Lenzerheideju osvojil z drugim časom prve vožnje.

Drugi je bil Francoz Alexis Pinturault (+ 0,03), vodilni po prvi vožnji Nemec Felix Neureuther (+ 0,26) je pristal na tretjem mestu.

Na zadnjem veleslalomu na finalu svetovnega pokala v švicarskem Lenzerheideju se je razpletel tudi boj za skupno zmago v seštevku pokala. Avstrijec Marcel Hirscher si je predčasno, eno tekmo pred koncem sezone, zagotovil tretji veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Njegov prvi izzivalec Norvežan Aksel Lund Svindal je namreč odstopil v prvi vožnji zadnjega veleslalomu sezone.

Glede na napako glavnega tekmeca na prvi progi si Hirscher v finalni vožnji ni smel privoščiti odstopa ali tega, da bi ostal brez točk. Salzburžan ob prihodu v cilj na drugi progi ni prevzel vodstva, a ne glede na to je vseeno izboljšal svojo uvrstitev po prvi vožnji, ko je bil le osmi, ter je končal tik pod stopničkami na četrtem mestu, za Neureutherjem je zaostal le stotinko. Glede na to, da Svindal v slalomu, ki bo na sporedu v nedeljo, ne nastopa, je veliki kristalni globus že danes oddan Hirscherju, ki je na vrhu skupnega seštevka že vse od sezone 2011/2012.

Zanimivo pa se je razpletla veleslalomska sezona. Hirscher in Ligety sta namreč sezono končala z enakim številom točk, oba sta jih osvojila 560, zaradi večjega števila zmag je mali kristalni globus osvojil Ligety, bron za tretje mesto v razvrstitvi pa je osvojil Pinturault (458).