Zimski športi

Hirscher na pragu novega velikega kristalnega globusa

STA/J.P.
15. 3. 2014, 10.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Avstrijec Marcel Hirscher je na pragu osvojitve novega, že tretjega velikega kristalnega globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev.

Reuters.

Njegov prvi izzivalec Norvežan Aksel Lund Svindal je namreč odstopil v prvi vožnji zadnjega veleslalomu sezone na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju.

Hirscher je na vrhu skupnega seštevka že vse od sezone 2011/2012, nepremagan je bil tudi lani, zelo dobro pa mu kaže tudi letos, saj bi ob idealnem razpletu skupni zmagovalec postal že danes.

Največ velikih kristalnih globusov ima Luksemburžan Marc Girardelli, in sicer pet, po štiri jih imajo Avstrijec Hermann Maier, Italijan Gustav Thöni in Švicar Pirmin Zurbriggen, Hirscher pa ima zdaj toliko velikih globusov kot Američan Phil Mahre in Šved Ingemar Stenmark. To je že 12 veliki kristalni globus za Avstrijo, ki prepričljivo vodi na lestvici najuspešnejših držav v svetovnem pokalu.

Najhitrejši na prvi progi je bil Nemec Felix Neureuther, ki je za 13 stotink sekunde prehitel Američana Teda Ligetyja, s šestimi veleslalomskimi zmagami rekorderja tekem za pokal Vitranc v Kranjski Gori, Nemec Fritz Dopfer, pa je z zaostankom 15 stotink sekunde vpisal tretji čas. Hirscher, ki se mu prva vožnja ni najbolje posrečila, je pristal na osmem mestu, za vodilnim pa zaostaja 31 stotink sekunde.

Medtem ko je boj za veliki kristalni globus praktično že odločen, pa bo šele po drugi vožnji znan razplet boja za zmago v posebnem seštevku discipline. Ligety je zadnji veleslalom odprl s prednostjo 50 točk pred Hirscherjem.