Zimski športi

Kranjskogorski specialist obetal več

Robert Pogačar/M.J.
24. 12. 2013, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Čeprav v Ameriki nikoli ni blestel, si je kranjskogorski specialist za smuk na uvodnih tekmah sezone v Lake Louisu in Beaver Creeku vseeno obetal kaj več kot 33. in 20. mesto.

Reuters

V Val Gardeni si želi že precej več, čeprav tudi na progi Saslong še ni bil boljši kot 13., kar mu je uspelo pred štirimi leti.

Bi, če bi se vrnili za mesec dni nazaj, zdaj storili kaj drugače?

Gotovo bi, saj so bile za vsako tekmo stvari tudi drugače zastavljene, medtem ko glede treningov ni bilo dosti spremeniti. Malce sem se lovil tudi s smučarskimi čevlji, v Beaver Creeku sem uporabil nekoliko mehkejše kot prej. Tam mi je najbolj žal premalo napadalnega smučanja na odseku, kjer bi moral bolj napasti. Nisem bil pa edini, ki je storil takšno napako.

Vseeno je bilo najbrž bolj realno pričakovati kakšno višjo uvrstitev kot v Lake Louisu?

V Lake Louisu sem storil napako, brez katere bi bil uvrščen okrog dvajsetega mesta, kaj višje pa že težko. V Beaver Creeku pa bi se gotovo lahko pripeljal v cilj tam okrog desetega mesta.

Rečeno je bilo, da ste imeli v Cooper Mountainu in Vailu zelo dobre priprave, veliko boljše kot prejšnja leta v Nakiski, kar pa se na rezultatih še ni odrazilo.

Če gledamo zgolj številke, je bilo 20. mesto v Beaver Creeku moja tam najboljša smukaška uvrstitev, medtem ko je Lake Louise loterija. Pozna se tudi, da nas je vedno manj in da lahko v smuku le dva realno prideva do točk. Prej nas je bilo vendarle šest. Trening pred tema tekmama ni bil namenjen samo tekmam v ZDA in Kanadi, ampak kot naložba za celotno sezono. Tako dobrega treninga v tako dobrih pogojih tik pred začetkom sezone res še nismo imeli.

Kakšna so zdaj vaša rezultatska pričakovanja pred nadaljevanjem sezone v Evropi?

V Val Gardeni upam na uvrstitev vsaj med petnajsterico, na naslednjih tekmah pa med deseterico. To so moji cilji in pričakovanja v nadaljevanju sezone, tudi na podlagi treningov v Vailu, kjer sem bil vsem popolnoma konkurenčen. To so pokazali tudi odseki na treningih prvih tekem. Zame je trening precej realen pokazatelj stanja. Zaradi dolžine proge se bolj taktično pelje le na treningih v Bormiu in Wengnu.

So vas rezultati konkurentov na prvih tekmah presenetili?

Niti ne. Svindal je že stalnica, Küng pa je dobro smučal že na treningu v Cooper Mountainu, kjer je bil edini od Švicarjev, ki je bil pred nama s Perkom. Negativno me je presenetil Adrien Theaux, ki je poleti res fenomenalno smučal, tako da sem mislil, da bo boljši. Avstrijci imajo na startu 11 smukačev, tako da bosta vsaj dva vedno spredaj. Če sta to le dva kot pri nas, ni nujno, da se bo enemu res izšlo.

Že v Čilu ste testirali nove Elanove smuči za superveleslalom, ki pa niso prinesle kakšnega preobrata.

S temi smučmi je še vedno treba delati in jih stalno testirati. Pol leta in ena serija je še premalo, da bi prineslo rezultat. Vseeno bo treba narediti še kakšen korak naprej. V prejšnjih letih smo z razvojem superveleslalomske smučke preveč zamudili, in tega se v tako kratkem času ne da nadoknaditi, sploh pa ne, če si sam. Z več ljudmi v ekipi bi bilo precej lažje, saj bi to prineslo tudi precej več informacij. Superveleslalom obravnavam popolnoma enakovredno smuku, rezultatsko pa imam gotovo nižja pričakovanja. Realno gledano se bom v tej disciplini boril za vsako točko.