Zimski športi

"Ne komentiram!''

Robert Pogačar
22. 11. 2013, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Leteči Kranjčan skorajšnji začetek nove sezone pričakuje z optimizmom, s slabšimi poletnimi nastopi pa se ne obremenjuje. V zadnjem času je pozornost vzbujal tudi zaradi pisma skakalcev na SZS, pri katerem naj bi imel glavno besedo, in nepodpisa pogodbe z zvezo, a teh stvari javno za zdaj noče komentirati.

Arsen Perić

Skakalci pred prvo tekmo nove sezone svetovnega pokala z zvezo še vedno nimajo podpisanih pogodb. Robert Kranjec je zadevo nazadnje komentiral junija za spletni portal MMC RTV Slovenija. »S smučarske zveze smo kar po mejlu dobili obvestilo, da nam bodo lahko izplačali le 30 odstotkov obljubljenih nagrad. Pričakovali bi, da bi bili ob teh velikih uspehih tudi v celoti izplačani. Zaslužili bi si kvečjemu še dodatno nagrado, ne pa da nam še obljubljene ne izplačajo. Taka pogodba je bila lani podpisana, čeprav smo rekli, da je treba zagotoviti dodatna denarna sredstva. Vsota je le majhna za vse, tukaj so tudi tekači in kombinatorci. Na koncu imaš občutek, da če si boljši, imaš manj oziroma če si slab, imaš isto,« je povedal šesti skakalec v seštevku zadnje sezone svetovnega pokala.

Čeprav je od takrat minilo že pet mesecev, se, kot je slišati, zadeve niso v ničemer spremenile, kar naj bi bil tudi glavni razlog, da skakalci pogodb z zvezo še vedno niso podpisali. Robi se je ob vprašanju, zakaj tega niso storili, tokrat zavil v molk: »Glede teh stvari se morate obrniti na smučarsko zvezo. Tega ne bi želel komentirati,« nam je dejal ob zadnjem pogovoru. Pa obstaja kakšen poseben razlog, zakaj tega ne želi? »Preprosto ne bom komentiral,« je ostal odločen. Ob tem je treba dodati, da mu komentiranje sponzorskih pogodb prepoveduje tudi pravilnik zveze, pri čemer se velja vprašati, ali je našega najbolj izkušenega skakalca glede tega po objavi zgoraj omenjene izjave kdo še dodatno »privil« ali pa ima preprosto različne kriterije glede tega, kaj bo izdal za določen medij.

Kranjčan je tudi zanikal, da naj bi od pokrovitelja OMV, ki ga ima na svojih smučeh, zahteval večji finančni delež kot do zdaj. »To ne drži. Z njimi sem se vse lepo dogovoril, tako kot že v prejšnjih sezonah. Vmes so bile druge stvari, ki jih ravno tako ne bi komentiral,« je dejal, enak pa je bil tudi njegov odgovor na vprašanje o pismu skakalcev, ki so ga naslovili na vodstvo zveze in v njem nedavnemu predsedniku zveze Primožu Ulagi očitali prejemanje provizije za sponzorska sredstva. »V Sloveniji tako ali tako uredijo le malokatero stvar,« pa je dejal na pripombo, da bi si gotovo želel, da se zadeve uredijo v najkrajšem mogočem času.

Robi, ki je z nagradami na tekmah v prejšnji sezoni zaslužil 111 tisoč švicarskih frankov bruto, je zadovoljen vsaj z opremo, ki so jo v nasprotju s kdaj prej letos prejeli še pravočasno: »Od Adidasa smo v roku dobili zelo kvalitetno opremo, tudi kombinezonov imamo dovolj. Stvari, ki jih potrebujemo na skakalnici, so urejene, kot morajo biti.«

Na letošnjih poletnih tekmah za veliko nagrado je Robi le dvakrat prišel do točk: »Na te tekme sem šel zgolj zato, da sem videl, kje sem in kaj mi še manjka. S poletjem se sploh ne obremenjujem, saj so skoki zimski šport in zima je tudi prioriteta.« Lani se je začel pobirati šele na novoletni turneji. »Vedeti morate, da se je lani menjavala oprema in se je bilo treba še prilagoditi na nove in ožje drese. Zdaj te težave ni več,« se Robi z optimizmom loteva nove sezone.