Zimski športi

Kaj je narobe s Kopitarjem?

Barbara Kavčič
6. 11. 2013, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najboljši slovenski hokejisti, z izjemo našega asa Anžeta Kopitarja, so se včeraj popoldne spet zbrali pod eno streho. Bled in njegovo drsališče bodo do srede njihova pripravljalna baza, kjer bodo pilili formo za tri tekme, ki jih v Avstriji čakajo v drugem delu tedna.

V gorenjskem turističnem biseru je selektor Matjaž Kopitar pozdravil 23 izbrancev. Med njimi ni dveh iz prvotnega seznama, zaradi zdravstvenih težav sta povabilo morala odkloniti branilca Aleš Kranjc (zobje) in Mitja Robar (gleženj), včeraj se je vpoklicu zaradi nalomljene kosti v nogi moral odpovedati še Aleksandar Magovac, ki ga je nadomestil branilec Olimpije Matevž Erman.

Če je bila lani izbrana vrsta na čelu z Anžetom Kopitarjem novembra naša najmočnejša, se je zdaj že vnaprej vedelo, da ne bo tako. »Že dalj časa vemo, da izredno velike baze, kjer bi lahko prebirali in izbirali igralce, nimamo, kar imamo na razpolago v tem trenutku, je vseeno optimalno. Nekaj so nam jo zagodle poškodbe, izgubili smo najboljša branilca te ekipe,« je uvodoma povedal selektor, ki pa bo na drugi strani dobil priložnost za vpogled v igro nekaj bolj svežih obrazov. »Da, to je nova priložnost za mlade, da stopijo v ospredje. Po navadi je bilo že v praksi tako, da novembra nekaj mest namenimo tistim, ki niso standardni člani ekipi. To ne pomeni, da je želja po dokazovanju kaj manjša. Gledal bom na odnos igralcev do ekipe, na ledu pričakujem red in disciplino. Rezultat ne bo v ospredju, kar ne pomeni, da se bomo že vnaprej vdali. Hočem, da fantje korektno in kot se spodobi odigrajo te tekme.«

Arsen Perić

Kopitar pravi, da z motivacijo ne bo težav, upa pa, da ne bo še kakšnih poškodb. V prihodnjih dneh bodo predvsem osvežili sistem igre, ki ga gojijo pod Kopitarjevo taktirko, malo bodo vadili tudi igro z igralcem več in manj, kaj dosti več pa ne, je razkril selektor.

Zelo dobre volje je v bližino svojega doma pripotoval tudi Marcel Rodman. Čeprav utrujen od zadnjih tekem in poti v domovino, pravi, da resnično uživa, ko se spet zbere z risi. »V klubu me vedno sprašujejo, zakaj hodim na zbore, ali mi ne bi bolj ustrezal počitek, a ko stopim v to slačilnico in se vidim s prijatelji, gre za drugačno, izredno pozitivno energijo. To potem nesem tudi nazaj v klub,« je povedal eden najbolj izkušenih slovenskih hokejistov in dodal: »Letos je pred nami nekaj novega, pripravljamo se na nekaj posebnega. Olimpijske igre so še daleč, a na njih se želimo dobro pripraviti, tam hočemo dobro igrati.«

Kopitar je že razkril nekaj kart glede sestave peterk. Vsak vratar bo branil eno tekmo, napadalne trojke bodo naslednje: Jeglič-Tičar-Sabolič, Muršak-Rodman-Urbas, Koblar-Mušič-Goličič in pa Kuralt-Verlič-Koren, glede branilskih parov pa se še ni odločil, koga bo posadil skupaj.

Slovenski avtobus, na katerem bo sedel tudi novi vodja ekipe Jože Kovač, bo proti Innsbrucku krenil jutri popoldne, na tirolskem zaradi ponujenega slabega termina treninga na ta dan ne bodo vadili. Ta turnir bo edini, ki se ga bodo risi udeležili pred odhodom v Soči, saj se decembra več lig ne bo prekinilo. Vodstvo sicer še vedno išče še enega tekmeca neposredno pred igrami, za zdaj imajo dogovorjen le boj z Avstrijci, težko se je dogovoriti še s kakšno reprezentanco, saj bodo vsi hokejisti iz lige NHL, kot kaže, v Rusijo pripotovali tik pred zdajci, med njimi tudi Kopi.