Zimski športi

Jerman med legende

STA / S.R.
10. 3. 2013, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Kranjski Gori, kjer so marljivi organizatorji kljub slabemu vremenu in dežju spravili pod streho 52. pokal Vitranc, se je danes poslovil prvi slovenski zmagovalec smuka za svetovni pokal Andrej Jerman.

Reuters
Andrej Jerman

Tržičan se je po ciljni strmini med slalomskima vožnjama, natanko šest minut čez poldne, spustil v smukaški preži ter odšel med legende.

Jerman, ki bo letos dopolnil 35 let, se je v slovensko smučarsko zgodovino zapisal kot prvi zmagovalec smuka za svetovni pokal. Prvič se je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra povzpel leta 2007 v Garmisch-Partenkirchnu, drugič pa leta 2009 v Bormiu. Tina Maze se je z dvema smukaškima zmagama, leta 2008 je bila najhitrejša v St. Moritzu, marca pa je pokorila še Garmisch-Partenkirchen, letos izenačila z Jermanom, s katerim ostajata edina Slovenca, ki sta zmagala na smukih za svetovni pokal.

Jerman je bil ves čas svoje kariere zavezan hitrim disciplinam in je oral ledino v disciplinah, ki v slovenskem alpskem smučanju pred njegovim vzponom niso uživale takšnega ugleda. Konec januarja se je odločil, da bo sklenil bogato tekmovalno pot, odločitev je sporočil na novinarski konferenci na Smučarski zvezi Slovenije. K tej odločitvi ga je pripeljal padec na prvem treningu pred smukom v Kitzbühlu, kjer je utrpel hujši pretres možganov in nekaj dni prebil v bolnišnici v Innsbrucku. Odločitev pa je zorela že dlje časa in je niti najmanj ne obžaluje ter je pomirjen sam s sabo in zadovoljen z vsem, kar je naredil.

V ciljni areni poligona v Podkorenu sta se Jermanu, za vse kar je storil za razvoj slovenskega alpskega smučanja, zlasti za dvig ugleda hitrih disciplin ter za vse športne uspehe, ob katerih "smo lahko skakali in jokali", zahvalila predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga in direktorica zveze Barbara Kürner Čad. Jermanu sta ob slovesu iz tekmovalne karavane podarila križarjenje po Sredozemlju za dve osebi. Jerman je bil pozornosti zelo vesel, čeprav je v svojem slogu podarjeno darilo pokomentiral z besedami, da upa, da se luksuzna križarka ne bo potopila. Še bolj ga je razveselila obljuba direktorice, ki Jermana vidi v vlogi prihodnjega sodelavca, ki bi skrbel zlasti za smukaški napredek obetavnega smučarskega podmladka. Jerman tudi po tekmovalni upokojitvi nikakor ne želi izgubiti stika z alpskim smučanjem in bi v prihodnje z veseljem delal kot trener ter prenašal svoje bogato znanje in izkušnje mladim rodovom.

Po prihodu v cilj vitranške strmine, kjer sicer Tržičan kakšnih vidnejših uspehov v svetovnem pokalu ni beležil, so Jermana obkrožili člani ekipe za hitre discipline, Andrej Šporn in Rok Perko pa sta ga dvignila in posadila na ramena. "Želel bi si, da bi zadnjo tekmo odirkal na nekoliko višji ravni, ampak je naneslo, kot je naneslo. Je pa bilo vseeno 'fajn', da se je zveza potrudila in mi pripravila takšno slovo, prišli so tudi moji prijatelji iz ekipe za hitre discipline, družina. Na 'startu' nisem bil nič kaj bolj nervozen, saj sem dal to že skozi in je bilo zgolj še formalnost. Svoje želje sem že povedal, rad bi delal v strokovnem vodstvu kot trener, ni pa to le na meni," je ob tekmovalnem slovesu povedal Jerman.