Zimski športi

Tina po nove rekorde

STA / S.R.
9. 3. 2013, 08.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Svetovni pokal za alpske smučarje se bo danes nadaljeval v nemškem Ofterschwangu, kjer bo glavna favoritinja za veleslalomsko zmago Tina Maze.

Reuters

Tina pa si je že konec januarja v Mariboru zagotovila mali kristalni globus v tej disciplini. Prva vožnja veleslaloma se bo začela ob 10.30, finalna pa ob 13.30.

Tina Maze si je prav tako predčasno 24. februarja v Meribelu že zagotovila tudi veliki kristalni globus. Obenem je že prejšnjo soboto v Garmisch Partenkirchnu z 2074 točkami presegla doslej rekordni izkupiček točk v eni sezoni, ki ga je imel pred tem lasti legendarni Avstrijec Hermann Maier.

"2074 točk neskončne kompleksnosti," je rekord pospremila na svoji spletni strani. V petek je bila v Garmischu druga v superveleslalomu, po sobotni zmagi v smuku pa je dan pozneje osvojila še četrto mesto v superveleslalomu in kljub anonimni grožnji s smrtjo, zaradi katere je dobila policijsko spremstvo, ohranila psihično trdnost.

Devetindvajsetletna Korošica je nanizala še številne druge rekorde v tej zanjo izjemni zimi, v kateri je na 31 tekmah svetovnega pokala na 20 tekmah stopila na zmagovalne stopničke, ob tem pa je na petih tekmah na svetovnem prvenstvu v Schladmingu ob eni zmagi osvojila še dve srebrni medalji. Kot prva v zgodovini bi lahko osvojila vse globuse svetovnega pokala v eni sezoni.

V slalomskem seštevku je trenutno na drugem mestu (495), vodilna Američanka Mikaela Shiffrin pa ima 33 točk prednosti (528). Le korak je Črnjanka oddaljena tudi od smukaškega globusa. Za poškodovano Vonnovo (340 točk), vodilno v seštevku, zaostaja le še eno točko. Odločitev o malih globusih za skupno zmago v seštevkih smuka in superveleslaloma bo padla na zaključku sezone v Lenzerheideju med 11. in 17. marcem. Mazejeva v superveleslalomskem seštevku vodi s 420 točkami, Američanka Julia Mancuso na drugem mestu zaostaja za 55 točk (365).