Zimski športi

Tini se prva vožnja ni najbolj posrečila

STA / S.R.
14. 2. 2013, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tina Maze je že odvozila prvo vožnjo veleslaloma na svetovnem prvenstvu v Schladmingu. Za trenutno prvo uvrščeno Francozinjo Tesso Worley je zaostala za sekundo in devet stotink.

Tina Maze, branilka naslova, je četrta (+1,09), pred njo pa sta še Avstrijki Kathrin Zettel (+0,52) in Anna Fenninger (+0,85). Ana Drev, druga Slovenka med trideseterico, je 13. (+2,38).

Na startu so bile še tri Slovenke; Ilka Štuhec je trenutno 34. (+4,48), Katja Horvat 42. (+5,43), Tina Robnik pa 43. (+5,53). Prva vožnja še ni končana, saj je na startni listi kar 139 tekmovalk. Druga vožnja se bo začela ob 13.30.

Mazejeva je tretjo kolajno na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Schladmingu napadla s startno številko 3. S prvo vožnjo pa ni bila najbolj zadovoljna, saj si je po dveh večjih napakah nabrala več kot sekundo zaostanka za vodilno Francozinjo, s čimer pa še vedno ostaja v ožjem krogu kandidatk za kolajno.

Korošica je na superkombinacijskem smuku dobila udarec v koleno, v času do veleslaloma pa sta s fizioterapevtko Nežko Poljanšek skušali ublažiti posledice udarca. Po prvi vožnji so televizijske kamere najboljšo slovensko alpsko smučarko vseh časov ujeli v solzah. Kondicijski trener in vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi je po prvi vožnji povedal, da Črnjanka v četrtek ni imela težav.

Brutalna proga s številnimi neravninami, progo je postavil Avstrijec Christian Brüsch, je terjala kar precejšen davek, tekmovalke po prvi četverici pa so v cilj prihajale z velikimi zaostanki. Mazejeva ostaja v igri za odličje, pred Američanko Mikaelo Shiffrin in Švedinjo Frido Hansdotter, ki si delita peto mesto, pa ima 44 stotink prednosti.

Na prvi progi se je dobro znašla druga slovenska adutinja, tekmovalka iz Šmartnega ob Paki. Ana Drev se je na izredno zahtevni progi s številko 20 prebila do 13. mesta. "Zadnji teden sem trenirala v Kranjski Gori, vendar pa mislim, da je tukajšnja podlaga veliko težja, pobere več moči in na ciljno strmino prideš res že zelo utrujen. Moraš se boriti od starta do cilja, ni ravno proga za občutek, ampak moraš iti prek sebe in stisniti zavoj tudi tam, kjer si na meji," je po prvi vožnji dejala Drevova, ki je SP pred dvema letoma izpustila zaradi poškodbe. Leta 2009 na SP v Val d'Iseru je bila v veleslalomu 14. Njen najboljši dosežek z največjih tekmovanj je deveto mesto z veleslaloma leta 2006 na zimskih olimpijskih igrah v Torinu.

Nekatere od glavnih favoritinj, med njima Mazejeva, so imele težave na enem od zavojev pred drugim vmesnim časom: "Že na ogledu sem videla, da tam podlaga ni ravna in to so bila tudi edina vrata, ki niso bila tako ledena in se je podlaga malo prebila, poleg tega se je slabo videlo, kar je bil največji problem. Na ta zavoj sem bila pozorna že na startu in sem se nanj pripravila. Ko sem prišla v cilj sicer nisem bila najbolj zadovoljna s svojo vožnjo, sem se borila, ampak imam še rezerve. Drugo vožnjo bom poskusila še bolj napasti, zavoje še bolj natančno odsmučati, kjer je najtežje. Zdaj grem hitro počivati, tako da se pripravim na drugo vožnjo. Na progi sem se počutila v redu, borila sem se tudi v spodnjem delu, noge mi niso odpovedale," je dejala Drevova.