Zimski športi

Na ekipno tekmo brez Tine Maze

STA / S.R.
12. 2. 2013, 07.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Schladmingu bo danes na sporedu paralelna moštvena preizkušnja na izpadanje, na njej bo nastopila tudi slovenska reprezentanca.

Zaradi priprav na četrtkov veleslalom, na katerem bo branila naslov svetovne prvakinje, bo to tekmovanje izpustila najboljša slovenska smučarka Tina Maze.

V slovenskem taboru bodo priložnost za dokazovanje ponudili mlajšim članom reprezentance. Pri moških so v ekipi Miha Kürner, Žan Kranjec in Mišel Žerak, pri ženskah pa Ana Drev, Ilka Štuhec in Ana Bucik.

"Na Tino Maze nismo računali za ekipno tekmo. Zavedamo se, da je Tina na tem prvenstvu preobremenjena oziroma je že v celotni sezoni iz dneva v dan pred težkimi preizkušnjami. Drugo pa je, da imamo ob njej mlade smučarje, ki so lani na mladinskem svetovnem prvenstvu v italijanskem Roccarasu osvojili zlato kolajno v tej disciplini. Težko je karkoli napovedati, gre namreč za drugačen teren in drugo konkurenco, vendar pa sem prepričan, da lahko fantje in dekleta, če bodo tekmo startali neobremenjeni, nastopijo precej dobro," je napovedal strokovni vodja alpskih disciplin pri Smučarski zvezi Slovenije Vlado Makuc. V takratni zmagoviti ekipi so bili trije smučarji, ki so prišli tudi v Schladming, in sicer Ana Bucik, Žan Kranjec in Mišel Žerak.

Zlato s SP v Garmisch-Partenkirchnu leta 2011 bo branila Francija, srebro je pred dvema letoma osvojila Avstrija, letošnja gostiteljica prvenstva, tretje mesto pa si je priborila Švedska. Slovenci so takrat ekipni paralelni veleslalom izpustili. Avstrijci bodo svojo prvo zlato kolajno na domačem prvenstvu napadali tudi s prvim adutom v svoji ekipi slalomskim virtuozom in vodilnim v karavani svetovnega pokala alpskih smučarjev Marcelom Hirscherjem.

Ekipna preizkušnja se bo začela ob 17. uri. Nastopilo bo 15 ekip. Slovenija se bo za preboj v četrtfinale merila z Norveško. Če bo uspešna, jo v drugem krogu čakajo, domačini Avstrijci. Skupni nagradni sklad znaša 100.000 švicarskih frankov, zmagovalci poberejo 50.000, drugouvrščeni 30.000, tretje uvrščeni pa 20.000 švicarskih frankov.