Mateja Pintar in Antonija Ražen

Tanka meja med vrhom in dnom

Alesh Maatko
10. 9. 2016, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Med 7. in 18. septembrom 2016 bodo v Riu de Janeiru potekale še paraolimpijske igre, ki jih boste lahko spremljali tudi na Televiziji Slovenija.

Žiga Culiberg
Antonija Ražen in Mateja Pintar bosta poskrbeli za zanimivo poročanje s paraolimpijskih iger, ki bodo potekale vse do 18. septembra 2016.

Žiga Culiberg
Mateja Pintar je priznana slovenska paraolimpijka, ki je na paraolimpijskih igrah v Atenah leta 2004 osvojila zlato v namiznem tenisu, štiri leta kasneje v Pekingu pa še bron.

Pravo paraolimpijsko dogajanje na Televiziji Slovenija pa se bo začelo v četrtek, 8. septembra 2016, z enournim povzetkom otvoritvene slovesnosti. Poleg poročanja v dnevnoinformativnih oddajah bo ljubljanska ekipa TV SLO vsak dan pripravila polurne dnevne povzetke, ki bodo na sporedu ob 22.30 na TV SLO 2. Skupaj bo to 11 oddaj. Novinarka Antonija Ražen bo v Riu na prizorišču spremljala slovenske športnike in poročala o vseh zanimivostih iz slovenskega tabora z izjavami športnikov in trenerjev. Z obema smo naredili krajši intervju. 

V kakšno smer gre razvoj športa invalidov? Znanost in medicina napredujeta, pojavljajo se novi, kakovostnejši materiali …

Mateja: Tudi šport invalidov se na vrhunski ravni vse bolj profesionalizira, komercializira in s tem nekako sledi »neinvalidskemu« športu, tako da po mojem mnenju ta dva dejavnika bolj vplivata na njegov razvoj kot pa razvoj medicine in materialov – oziroma povedano drugače, razvoj medicine in tehnologije na šport invalidov ne vpliva nič drugače kot na »običajnega«, meje mogočega se dvigajo.

Se tudi v paraolimpijskem športu srečujete z dopingom? Je enako prisoten kot v športu sicer?

Antonija: O dopingu med športniki invalidi slišimo zelo, zelo redko. A to žal ne pomeni, da se tudi številni športniki invalidi ne poslužujejo prepovedanih sredstev za dosego rezultatov. V Sloveniji športa invalidov na svetovni ravni ne spremljamo podrobno, tako da nam ti primeri niso toliko znani. A obstajajo. V Londonu so odkrili štiri športnike, vsi so dvigovali uteži. Na največjih tekmah imajo tudi športniki invalidi doping kontrole, tako da tu ni prav nobenih razlik.

Mateja: Sama izhajam iz namiznega tenisa, kjer do zdaj tovrstnih primerov praktično ni bilo, za druge športe bi težko govorila. Večji problem so poskusi goljufij pri klasifikaciji.

Žiga Culiberg
Antonija Ražen bo poročala o vseh zanimivostih iz slovenskega tabora z izjavami športnikov in trenerjev.

Eden izmed največjih zvezdnikov med športniki invalidi je zagotovo Oscar Pistorius. Spremljata njegovo zgodbo?

Mateja: Seveda sem seznanjena z dogajanjem, ne pa tudi z vsemi podrobnostmi. Oscar je dober dokaz, da smo tudi vrhunski športniki in invalidi pravzaprav le ljudje.

Antonija: Ta zgodba je dvignila ogromno prahu, veliko smo lahko prebrali in slišali o njegovi zgodbi. Bil je slaven, bil je eden najbolj prepoznanih športnikov invalidov, promotor, magnet za medije in oglaševalce, njegova slava pa je zaradi njegovega dejanja hitro zbledela. Meja med vrhom in dnom je zelo tanka in njegova zvezda je hitro potonila.  

Zdaj, ko ste zaključili kariero profesionalne športnice, bi lahko zaupali našim bralcem, s katerimi športi se rekreativno ukvarjate?

Mateja: Zelo sem se navdušila nad ročnim kolesom, saj mi to omogoča, da se rekreiram zunaj, česar pri namiznem tenisu nisem mogla, pa še skupaj s fantom. Že med profesionalno kariero pa sem se zaljubila v fitnes in tega še vedno obiščem, kadar je le mogoče.