Ostali športi

Vrh svetovne atletike zvabil v tek tudi 12.000 otrok

STA/J.P.
10. 4. 2015, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred sobotnim volilnim kongresom Evropske atletske zveze (EAA) na Brdu pri Kranju je petkov dan postregel s pestrim dogajanjem ne le na Gorenjskem, ampak tudi po vsej Sloveniji. Prek 120 šol z okrog 12.000 otroki se je danes udeležilo v množičnega teka otrok po državi. S tem so se pridružili pozivu Atletske zveze Slovenije (AZS).

Reuters

Sodelovali so številni slovenski kraji na čelu z največjima, Ljubljano in Mariborom, na mnogih prizoriščih pa so ob tem pripravili tudi posebne programe. V Kranju so bili med otroci tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec in nekdanji atletski zvezdnik britanski lord Sebastian Coe pa tudi slovenski olimpijci Primož Kozmus, Martina Ratej, Marina Tomič in Rožle Prezelj.

V Radovljici se je mladim pridružil nekdanji zvezdnik skoka s palico Ukrajinec Sergej Bubka, ki bo tako kot Coe avgusta letos v Pekingu kandidiral za predsednika Mednarodne atletske zveze (Iaaf). Poleg Bubke sta bila tudi predsednik AZS Gregor Benčina, kandidat za člana vodstva EAA, ter sloviti slovenski olimpijec in nekdanji veslač Iztok Čop, sedaj podpredsednik OKS.

Udeležence kongresa je v predsedniški palači v Ljubljani sprejel predsednik Slovenije Borut Pahor. Ta je na sprejemu dejal, da občuduje Bubko in Coeja, pohvalil pa je AZS, ker poleg vrhunske atletike veliko pozornosti posveti promociji teka, tudi med otroki. Podpredsednik Mednarodne atletske zveze (Iaaf) Katarec Dahlan Jumaan al Hamad pa je pojasnil, da po tem, kar je doživel danes v Sloveniji, še bolj razume slovenske uspehe v športu, kot jih je že med svetovnim prvenstvom v rokometu, ki je bilo letos v njegovi domovini.

Slovesne večerje na Bledu, na kateri so bili tudi nekdanji vrhunski atleti in atletinje ter vrh OKS, pa se je udeležil tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar, prisoten pa je bil tudi Senegalec Lamine Diack, ki je na čelu Iaaf od 8. novembra 1999 in ne bo več kandidiral.

Danes je bila na Bledu tudi zadnja seja sveta EAA v stari zasedbi. Po njej so kandidati za novo vodstvo EAA odšli na Blejski otok, kjer so pozvonili na zvonček želja. Naslednik dosedanjega predsednika Švicarja Hansjörga Wirza, ki se po 16 letih poslavlja, in novo vodstvo bodo znani v soboto okrog poldneva, ko bodo končane volitve na Brdu.

Petdeset članov EAA bo obkrožilo enega izmed treh kandidatov za predsednika, za vodilni položaj do leta 2019 pa se potegujejo Francoz Jean Gracia, Norvežan Svein Arne Hansen in Finec Antti Pihlakoski. Izbrali bodo tudi tri podpredsednike ter preostalih 13 članov sveta, najvišjega organa EA med obema kongresoma.

Bubka in Coe imata pri nas še zadnjo priložnost za bolj množično možnost lobiranja v boju za naslednika Diacka, ki je na čelu Iaaf od leta 1999. V štirih mesecih se bo s tem v pričakovanju sprememb zamenjalo celotno vodstvo svetovne atletike.

Coe se je zvečer srečal z najboljšimi slovenskimi tekači na 800 m na čelu z državnim rekorderjem Žanom Rudolfom. Slednjemu je Coe vzornik tako kot Jurij Boržakovski, ki je po koncu kariere nedavno prevzel vodenje ruske reprezentance in je prav tako na Bledu.

Podpisali so tudi pogodbe med AZS, Mednarodnim združenjem za gorske teke WMRA in slovenskimi lokalnimi organizacijskimi komiteji za SP v gorskem maratonu v Podbrdu junija 2016 in za tri tekme za svetovni pokal v gorskih tekih 2015 (Grintovec, Ratitovec in Šmarna gora).