Zimski športi

Na kaj vse morajo biti pozorni smučarji?

Sašo Avramovič
15. 2. 2015, 07.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred nami sta dva tedna zimskih počitnic, ko bo na smučiščih več smučarjev, predvsem otrok. Na temo varne smuke je na Krvavcu potekala novinarska konferenca.

Profimedia

Na konferenci so opozorili, na kaj vse morajo biti smučarji pozorni in kako bodo za večjo varnost skrbele pristojne službe.

»Najpomembnejše je zavedanje, da je za varnost na smučišču najprej odgovoren vsak posameznik,« pravijo na policiji. Preden se odpravimo na smučišče, moramo poskrbeti za dobro telesno pripravljenost, ustrezno izbiro in pripravo smučarske opreme ter izbiro smučišča, ki je primerno našemu znanju in sposobnostim.

Spust po belih strminah vedno prilagodimo lastnemu znanju in psihofizični pripravljenosti. Uporabljajmo ustrezno smučarsko opremo (čelado, očala, topla oblačila, vzdrževane, ustrezno izbrane in pripravljene smuči ter ustrezne smučarske čevlje). »Čelada je za otroke do 14. leta starosti obvezna,« navajajo na policiji in dodajajo, da je treba na smučiščih spoštovati mednarodno veljavna pravila varnega smučanja oziroma pravila FIS ter spoštovati znake na smučiščih. »Upoštevajmo opozorila, odredbe in navodila nadzornikov, policistov in drugih oseb, ki skrbijo za varnost na smučišču, na smučišču pa se je treba vesti obzirno do ostalih uporabnikov smučišča (smučarjev, deskarjev na snegu …).«

V primeru nesreče je treba ravnati pravilno. To pomeni, da zaščitimo kraj nesreče in da o dogodku čim prej obvestimo reševalne službe, ponesrečencu pa pomagamo po svojih najboljših močeh. Vsekakor nam bo, če se bomo na smučišče podali dobro pripravljeni in opremljeni in če bomo smučali v skladu s pravili ter če bomo prilagodili svoje smučanje lastnim zmožnostim, do drugih uporabnikov pa bomo obzirni, smučanje v zabavo in užitek.

Policisti bodo med počitnicami skupaj z Inšpektoratom RS za notranje zadeve in Inšpekcijo za žičniške naprave in smučišča izvajali poostren nadzor. »Poostren nadzor bo usmerjen tudi v odkrivanje kršitev vožnje v naravnem okolju (predvsem z motornimi sanmi in terenskimi vozili), pri čemer bosta sodelovali tudi Gozdarska inšpekcija in Inšpekcija za okolje in naravo.«