Ostali športi

V Valtellini prva kolajna za Slovenijo

U.K.
12. 6. 2014, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Drugi dan svetovnega prvenstva v spustu na divjih vodah v italijanski Valtellini je prinesel prvo kolajno za slovensko ekipo. Na ekipni tekmi v klasičnem spustu so se Slovenci veselili brona.

Arhiv Nejca Žnidarčiča

Posadke so bile tokrat nekoliko spremenjene, saj so Slovenci dodaten dvojec sestavili le za ekipno tekmo, tako da se je Rok Markočič v čolnu pridružil Blažu Cofu, Anže Urankar pa Simonu Hočevarju. Kolajne sta se veselila še Peter Žnidaršič in Luka Žganjar.

Po začetni smoli na prvenstvu, ko sta Blaž Cof in Simon Hočevar s čolnom zapeljala čez skalo in ga praktično prepolovila, sta se drugi dan razveselila nove ekipne kolajne s svetovnega prvenstva. V ekipi sta bila še Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, ki sta bila lani prav tako del srebrne ekipe s svetovnega prvenstva v sprintu v Solkanu, do prvega odličja s članskih prvenstev pa sta tokrat prišla tudi Rok Markočič in Anže Urankar. Slovenska ekipa je za potrebe ekipne tekme dvojcev nekoliko prevetrila posadko Cof - Hočevar, saj se je Blažu Cofu v čolnu pridružil Rok Markočič, Simonu Hočevarju pa Anže Urankar. Poteza se je izkazala za dobro, saj so Slovenci zaostali le za ekipama Francije in Češke.

Francija, za katero so veslali Alzingre, Santamaria in Lapointe, in Češka, v postavi Rolenc, Slanina, Novosad sta na vrhu končali tudi v ekipni kanuistov. Slovenska kanuistična ekipa je bila tokrat šesta. Na lanskem evropskem prvenstvu v Bovcu so se Blaž Cof, Simon Hočevar in Peter Žnidaršič veselili brona. Tokrat je bronasta kolajna pripadla Nemcem Peschu, Heiligerju in Webru.

Slovenska ekipa v kajaku je bila tokrat precej mlada in si je nabirala izkušnje z velikih tekmovanj. Poleg Vida Debeljaka, ki je na članskem svetovnem prvenstvu veslal že lani, sta namreč nastopila še novinca v članski reprezentanci Anže Urankar in Rok Markočič. Slovenci so se uvrstili na osmo mesto. Naslova svetovnih ekipnih prvakov v klasični tekmi so se veselili Francozi Bonnetain, Pete in Graton, drugi so bili Čehi Hala, Mružek in Slepica, tretji pa Nemci Heiliger, Gierenz in Bong.

Francozi so zlato kolajno osvojili tudi v četrti ekipni preizkušnji, tekmi kajakašic. Druge so bile Nemke, tretje pa Švicarke.
Že jutri se bo prvenstvo nadaljevalo z ekipnimi tekmami v sprintu.