Ostali športi

Bo to eden največjih povratkov v zgodovini športa?

Robert Pogačar
16. 4. 2014, 18.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V zgodovini športa je bilo že veliko primerov, ko so šampioni napovedali svoje slovo in se tudi dejansko umaknili iz tekmovanj, a so se nato različno uspešno skušali vrniti na nekdanja mesta.

Reuters

Za ta korak se je odločil tudi osemnajstkratni olimpijski zmagovalec, ameriški plavalni zvezdnik Michael Phelps. Ta je po OI v Londonu leta 2012 končal aktivno kariero, a plavanja nikoli ni postavil povsem na stranski tir. Po vesteh o tem, da je spet začel resno trenirati, je ameriška plavalna zveza sporočila, da bo osemindvajsetletnik nastopil na mitingu za veliko nagrado, ki bo med 24. in 26. aprilom v Mesi v ameriški zvezni državni Arizona.

Vest o vrnitvi najuspešnejšega olimpijca vseh časov, v svoji zbirki ima kar 18 kolajn najbolj žlahtnega leska ter še po dve srebrni in bronasti, niti ni posebno presenečenje. Michael je že lani z nekaterimi svojimi potezami nakazal, da se bo vrnil v tekmovalne bazene. Med drugim je začel trenirati z nekdanjim trenerjem Bobom Bowmanom. Zanj bo nastop v Mesi prvi po OI v Londonu, predstavil pa se bo na 50 in 100 metrov prosto ter na 100 metrov delfin. V tekmovalne bazene se je vrnil predvsem zaradi želje po nastopu na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016.

Vest o vrnitvi najuspešnejšega olimpijca vseh časov, v svoji zbirki ima kar 18 kolajn najbolj žlahtnega leska ter še po dve srebrni in bronasti, niti ni posebno presenečenje.

Da se namerava najboljši plavalec vseh časov vrniti k aktivnemu plavanju, je nakazal že novembra lani, ko je vstopil v program ameriške protidopinške agencije (Usade). To je bil zadnji rok, s katerim je dobil pravico nastopa na svetovnem prvenstvu 2015, ki ga bo prihodnje leto gostil ruski Kazan. Agencije poročajo, da bo Phelps morda nastopil tudi na ameriškem DP, ki bo med 6. in 10. avgustom v kalifornijskem mestu Irvine in bo že štelo za kvalifikacije za svetovno prvenstvo. To bi bil tudi prvi korak k olimpijskim kvalifikacijam za Rio. Prav nastop v Mesi bo veliko povedal o tem, kako pripravljen je v tem trenutku.

Predsednik plavalnega kluba Mesa Paul Smith je miting označil za zgodovinski, tudi z vidika, da bo zaradi nastopa Phelpsa deležen velike medijske pozornosti. »Noben drug dogodek trenutno ne ponuja toliko akcije in adrenalina. Vse zelo zanima, v kakšni formi je trenutno Michael. Njegova vrnitev je velik dobitek ne le za plavanje, ampak  za celoten šport,« se tekem že veseli Smith. V Mesi bodo nastopili tudi ostali najboljši ameriški plavalci na čelu z Ryanom Lochtejem, v zadnjem obdobju največjim rivalom Phelpsa.

Bowman: Pripravljen bolje kot organizatorji OI

Michaelov trener Bob Bowman po drugi strani nad pompom, ki se ustvarja okrog vrnitve njegovega varovanca, ni niti najmanj navdušen: »Ta miting bo pomemben zgolj zaradi tega, da vidimo, kam trenutno sodi. Nimava nobenih posebnih načrtov glede uvrstitve ali doseženih časov.«

V plavanju je bilo že kar nekaj primerov, ko so se vrhunski plavalci skušali vrniti v bazene, a neuspešno. 

Potem ko je po koncu OI v Londonu v bazen sprva skočil le tu in tam, je prvi človek, ki je na enih OI zmagal kar osemkrat, igre v Riu pa bi bile že njegove pete, začel resno trenirati že pred osmimi meseci. V tem času je pod nadzorom Bowmana v plavalnem klubu v severnem Baltimoru treniral petkrat tedensko in na dan povprečno preplaval okrog šest tisoč kilometrov. »Očitno je ugotovil, da je plavanje še vedno tista stvar, pri kateri je najboljši in kjer se lahko najbolj izkaže. Rad se dokazuje že v fitnesu, ko pa je dobro pripravljen, seveda rad dobro tekmuje tudi v bazenu. Kar zadeva dosežene čase, nimam pojma, kako je lahko hiter, zagotovo pa ravno obupni vseeno ne bodo. Vsekakor bo to za oba dober pokazatelj, kaj morava delati v prihodnje,«pravi trener, ki ne verjame, da bi morebitna slabši čas in uvrstitev na njegovem varovancu pustil kakšne večje negativne posledice. »Karkoli bo dosegel, ne bo omadeževalo tega, kar je že dosegel,«je še dejal v zvezi s tem. Na vprašanje, kaj to pomeni v luči OI v Riu, pa je Bowman v šali dodal, da je Michael nanje že zdaj gotovo pripravljen bolje kot tamkajšnji organizatorji.

Ne kot Ian in Mark

V plavanju je bilo že kar nekaj primerov, ko so se vrhunski plavalci skušali vrniti v bazene, a neuspešno. Najbolj svež je primer Avstralca Iana Thorpa, dobitnika petih zlatih kolajn na OI in 11 na svetovnih prvenstvih. Ta se je neuspešno skušal vrniti na igre v Londonu, ko je bil v kvalifikacijah od uspeha precej oddaljen. Podobno velja tudi za legendarnega Američana Marka Spitza, dobitnika sedmih zlatih kolajn z OI 1972 v Münchnu, ki se je pri 41 letih neuspešno skušal uvrstiti v ameriško reprezentanco za igre 1992 v Barceloni. Če je Spitz v poznejših letih postal uspešen poslovnež in borzni posrednik, pa ima Thorpe še vedno obilo osebnih težav. Najprej je trpel za hudo depresijo, zdaj pa mu po operaciji celo grozi, da ne bo več mogel uporabljati svoje leve roke. 

V tem času je pod nadzorom Bowmana v plavalnem klubu v severnem Baltimoru treniral petkrat tedensko in na dan povprečno preplaval okrog šest tisoč kilometrov.

No, Michael se od Marka in Iana po nečem vendarle razlikuje. Za razliko od njiju ni nikoli ni povsem prenehal plavati, kot rečeno že osem mesecev spet resno trenira. Povsem mogoče je, da na prvih tekmah še ne bo na ravni, ki smo jo pri njem vajeni, saj se bo moral spet privaditi tudi na ritem treningov in tekmovanj, ki ga je bil vajen pred tem. Do OI v Riu pa sta vendarle še dve leti in skoraj štirje meseci, tako da ima za to več kot dovolj časa. Tako ne bi bilo nič nenavadnega, če bi svojo zbirko olimpijskih kolajn in zmag še malce povečal.