Ostali športi

10 kilometrov plavanja, 421 kilometrov kolesarjenja in kar 84 kilometrov teka

Matej Jurgele
30. 11. 2013, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

»Ko drugi triatlonci počasi pospravijo svoja kolesa v kleti, je pred mano šele glavni cilj sezone. To je nastop na svetovnem prvenstvu v triatlonu ultraman na Havajih. In če sem bil trikrat svetovni viceprvak, dvakrat tretji, četrti, peti … mi ne preostane nič drugega kot le še napad na manjkajoče mesto na stopničkah,« je dejal slovenski ultramaratonec Miro Kregar.

Med 29. novembrom in 1. decembrom se na Havajih za naslov svetovnega prvaka v triatlonu ultraman merijo najboljši vzdržljivostni športniki. Slovenske barve zastopa Miro Kregar, ki je lani končal na drugem mestu. Tekmovalce na Havajih čaka peklenska preizkušnja – 10 kilometrov plavanja, 421 kilometrov kolesarjenja in kar 84 kilometrov teka. To so številke, s katerimi bo moral Kregar odlično opraviti, če si želi osvojiti še tisto neosvojeno.

Peklenska preizkušnja na razbeljenih Havajih

'Ultraman world championship Hawaii' se tokrat odvija že devetindvajsetič zapored, in sicer na največjem havajskem otoku Big Island. Tako začetek kot konec bosta v turističnem središču Kailua Kona. Miro Kregar je na ultramanih začel nastopati leta 1999 in takrat je bil celo v igri za zmago, vendar so ga po spletu nesrečnih okoliščin diskvalificirali. Na preizkušnjo se je vrnil leta 2001, in sicer z Urošem Velepcem, ki je takrat osvojil prvo mesto.

Miro Kregar bo na Havajih nastopil že osmič, med njegove najboljše rezultate pa se štejejo nastopi v letih 2001, 2009 in 2012, ko je končal na drugem mestu. Slovenija na havajskem tekmovanju ultraman ni neznano ime, saj si lastimo kar dve zmagi; obe (iz let 2000 in 2001) pripadata Urošu Velepcu, ki je zdaj trener moške biatlonske reprezentance. Kregar je imel leta 2007 sicer nekaj smole, saj se mu je odlomila gonilka na kolesu, vendar mu je kljub temu uspelo doseči peto mesto.

Leta 2008 je osvojil tretje mesto in leta 2009 je znova postal svetovni podprvak. Od leta 2008 si s časom 6:14:16 za 84 km lasti peti najboljši rezultat teka v vsej zgodovini tekmovanja. Sreča se mu je znova nasmehnila leta 2011, ko mu je kljub nekoliko slabšemu plavanju uspelo osvojiti tretje mesto.

Prvi dan preizkušnje je na sporedu 10 kilometrov plavanja, s katerim najboljši tekmovalci opravijo v približno treh urah. Nato sledi prva, 145-kilometrska etapa kolesarske preizkušnje z 2300 metri višine razlike, ki poteka pri temperaturah okrog 40 stopinj Celzija. Da telo zmore premagati napore, so potrebne obsežne priprave, ki trajajo več let, ter pravilna prehrana in vnos prehrambnih dodatkov, med katerimi Miro Kregar najraje posega po izdelkih Proaction (www.proaction.si).

Drugi dan je izključno kolesarski dan, v katerem morajo kolesarji prevoziti 276 kilometrov, njihove povprečne hitrosti pa se gibljejo med 35 do 37 kilometrov na uro, tako da večina s to razdaljo opravi v sedmih urah. Tu višinska razlika znaša malce več kot 2600 metrov, dodatno nevarnost pa predstavljata nepredvidljivi bočni veter in promet. Zadnji dan pa tekmovalcem ostane še 84 kilometrov teka v nadvse neprijaznem okolju. Tečejo namreč po razbeljenih havajskih cestah, kar dodatno povečuje napor.

Naslov bosta letos branila Brazilec Alexandre Ribeiro, ki je na Havajih zmagal že v letih 2003, 2005 ter 2008–2012, in Američanka Amber Monforte.