Ostali športi

22-letnik postal novi svetovni prvak

STA / S.R.
22. 11. 2013, 17.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Norvežan Magnus Carlsen je v deseti partiji za naslov šahovskega svetovnega prvaka z belimi figurami remiziral z branilcem naslova Indijcem Viswanathanom Anandom in s tremi zmagami brez poraza slavil s 6,5:3,5 ter v indijskem Chennaiju postal dvajseti svetovni prvak v zgodovini.

Reuters

Današnja odločilna partija je trajala pet ur. Končala se je z remijem, kar je Norvežanu zadoščalo, da je postal prvak. "Zelo sem vesel, da mi je uspelo. Upam, da bo zaradi tega šah še bolj priljubljen," je dejal novi prvak. Carlsen je igral z belimi figurami in vseh 65 potez nadzoroval potek dvoboja; Anand pa je po nekaj urah spoznal, da do zmage ne bo mogel priti. Če bi se želel izvleči iz skoraj brezizhodnega položaja v skupnem seštevku dvoboja, pa bi moral dobiti tri partije zapored.

Carlsen je julija 2011 na čelu lestvice Fide prehitel prav Ananda. Že aprila 2004 je postal velemojster in je bil z 13 leti ter 148 dnevi drugi najmlajši v zgodovini, ki mu je to uspelo; zdaj je na tretjem mestu. Januarja 2010 je z 19 leti in 32 dnevi postal najmlajši šahist na čelu svetovne lestvice in je v tem elementu prehitel Ruda Vladimirja Kramnika. Januarja letos je z 2861 točkami na lestvici Fide presegel rekordno število ratinških točk, ki ga je pred tem zmogel legendarni ruski šahist Gari Kasparov (2851 točk, julija 1999) in je rekord pozneje povišal na 2872 točk.

A ne le to: v svoji domovini je bil 22-letni šahist že pred osvojitvijo naslova pravi zvezdnik, na družabnem omrežju ima več kot 170.000 privržencev in tudi po tej plati skrbi za nepričakovano hitro širjenje priljubljenosti šaha v tej skandinavski državi.

V najstniških letih je bil Carlsen znan kot izrazito napadalen igralec, a se je že tedaj razvil v zelo raznovrstnega šahista, ki se ne posveča toliko otvoritvam kot drugi najboljši, ima pa zelo širok nabor začetnih potez, s katerimi preseneča tekmece. Je mojster pozicijskih partij in izjemno učinkovit v končnicah, zato ga v nekaterih pogledih primerjajo z nekdanjimi svetovnimi prvaki Anatolijem Karpovom, Josejem Capablanco in Vasilijem Smislovom.

Marca in aprila letos si je Carlsen z zmago na turnirju izzivalcev prvaka priboril pravico, da se tudi sam pomeri za svetovni naslov. V Chennaiu se je znašel v vlogi favorita, čeprav se je prvič vmešal v boj za naslov in igral proti veliko bolj izkušenemu branilcu naslova prvaka. Indijec, ki so mu v domovini dali naziv Tiger iz Madrasa (tako je bilo pred preimenovanjem uradno ime Chennaija), je naslov izgubil v rojstnem kraju.

Anand je naslov svetovnega prvaka prvič osvojil leta 2000 in ga obdržal do leta 2002. Pet let pozneje si je naslov prvaka v velikem slogu znova priboril na svetovnem prvenstvu, ki ga je v Mehiki organizirala Mednarodna šahovska zveza (Fide). Anand je leta 2008 v Bonnu obdržal žezlo prvaka, potem ko je premagal Vladimirja Kramnika, leta 2010 pa je v odločilni dvanajsti partiji in s črnimi figurami premagal Bolgara Veselina Topalova.

Lani je branil naslov v dvoboju z Izraelcem Borisom Gelfandom in 30. maja v Moskvi slavil z 2,5:1,5 v odločilnih štirih hitropoteznih partijah. Pred tem sta se indijski in izraelski šahist po dvanajstih partijah razšla z neodločenim izidom 6:6. Anand, prvi indijski velemojster je postal leta 1988, je v tem dvoboju izkoristil svojo veliko prednost, saj je znan kot izvrsten hitropotezni šahist. Je le eden izmed šestih igralcev v zgodovini, ki je presegel 2800 točk na svetovni ratinški lestvici Fide. Večkrat je bil na prvem mestu svetovne lestvice, prvič aprila 2007, zadnjič pa novembra 2010. Na letošnji novembrski lestvici je bil osmi.